11 jan. 2011

Programmet 0-18 år - vad händer


Johan Berkman, ordförande för Svenska Kyrkans Unga (SKU) skriver på deras blogg om det kommande arbetet i SKU, Tankar kring Svenska kyrkan och programmet 0-18 år>>.

Han skall denna vecka träffa kyrkokansliet för att fortsätta diskussionen om Volontäråret och sedan också försöka få till ett samtal om programmet 0-18 år.

Så här skriver Johan om programmet 0-18 år:
I diverse olika sammanhang återkommer såväl anställda som förtroendevalda till den här satsningen. ”Åh, vad bra att Svenska kyrkan på nationell nivå äntligen tar tag i det här!”. Jag är beredd att hålla med om att det är bra tänkt. Programmet har varit ett startskott för att se över barn- och ungdomsarbetet i Svenska kyrkan, såväl i stift som i församlingar. Men dessvärre tycks inte Svenska kyrkan på nationell nivå ha tänkt hela vägen.

Idag är det två personer på Kyrkokansliet som arbetar med programmet 0-18 år. Två personer! En programledare och en programsekreterare. Inget ont om dem, de är mycket kompetenta båda två, men det räcker liksom inte till för att det som behöver göras.

Okej, det kanske inte är så farligt tänker du. De här två personer är kanske de som har detta till arbetsuppgift, men sen har de fått en budget för att genomföra en massa saker? Nepp, inte ett öre! En intressant satsning, eller hur?
Jag personligen är förvånad över dessa uppgifter och jag har flera gånger också påpekat att satsningen på barn och ungdomar också måste synas i budgeten och genomsyra allt kyrkans arbete. Tanke och handling måste vara ett.

Jag hoppas verkligen att SKU och Johan lyckas få till bra samtal. Vi som är kyrkopolitiker måste också hjälpas åt att bevaka dessa frågor där vi har möjlighet att påverka.

I POSKs handlingsprogram står det

Känslan av samhörighet med Svenska kyrkan beror mycket på de kyrkliga kontakterna under barn- och ungdomstiden. Konfirmationsseden viker och de ungdomar som idag väljer att konfirmeras är i minoritet. POSK menar att det är nödvändigt att prioritera barn och ungdomar. Unga människor behöver mötas av vuxna som är närvarande där ungdomarna befinner sig, till exempel i skolan eller i gemenskapen på internet.

Gudstjänstlivet måste erbjuda möjligheter för familjer och ungdomar att delta. Kyrkan måste använda många olika former för att involvera barn och ungdomar, såväl traditionella som nyskapande för att behålla deras engagemang. POSK menar att en stark barn- och ungdomsrörelse är viktig för kyrkan och stöder Svenska Kyrkans Unga.

Inga kommentarer: