7 jan. 2011

Predikotävling för mat

Jag är inne på Svenska kyrkans intranät och hittar följande aktuella nyhet:

För att lyfta upp hungerfrågan - alla människors rätt att äta sig mätta - på dagordningen i våra kyrkor anordnas en internationell predikotävling. Skriv en predikan om mat och tro och skicka in senast 30 mars. Vinnaren får resa till Genève under Church Week of Action on Food i oktober 2011 för att framföra sin predikan.

Yeshi Demkes familj i Etiopien odlar korn, kikärtor, sorghum och teff.

Yeshi Demkes familj i Etiopien odlar korn, kikärtor, sorghum och teff.Foto: Magnus Aronson/IKON

Svenska kyrkan är medlem i ett globalt påverkansnätverk som heter Ecumenical Advocacy Alliance (EAA). Inom EAA, precis som i Hela världen, Svenska kyrkans internationella arbetes fastekampanj, kommer hungerfrågan att vara i fokus de närmaste tre åren. För att lyfta hungerfrågan på dagordningen i alla kyrkor anordnas en predikotävling under 2011. Alla som är medlemmar i en kyrka, oavsett om kyrkan är medlem i EAA eller inte, inbjuds att delta i tävlingen. På så sätt kan vi hjälpas åt att berika kampanjen med olika infallsvinklar!

Temat för predikan ska vara mat och tro och kan handla om allt ifrån att odla och handla med mat, till att konsumera eller rätten att äta sig mätt. Vilken bibeltext som används är fritt att välja själv. Predikan ska vara på engelska, franska eller spanska. Senast den 30 mars ska den skickas in via e-post eller post. Om möjligt ska man även skicka in en ljudfil (eller kassettband) med predikan uppläst.

Vinnarna i tävlingen utses i juni 2011 och förstapristagaren får sin resa, kost och logi betald till Genève för att framföra sin predikan under Church Week of Action on Food 10-17 oktober 2011.

Mer information om tävlingen (på engelska) >>

OK, det här låter ju alldeles utmärkt. Självklart skall vi se till att alla människor får mat. Men predikotävling…? Hur sjutton skall det bedömas? Ur ett teologiskt perspektiv eller ur ett matperspektiv?

Tja, inte vet jag. Kanske är det här ett alldeles utmärkt sätt att fästa fokus på en oerhört diakonal fråga, hur vi skall fördela jordens resurser så att alla människor får äta sig mätta. Fast jag måste säga att det mest liknar ett jippo. Men övertyga mig gärna om motsatsen!

Jag förutsätter att predikotävlingen inte bara är öppen för präster, utan att vem som helst får lov att skriva en predikan. Kanske något för dig?

1 kommentar:

Anonym sa...

Det här jippot är väl bara snäppet bättre än, stöd de svältande barnen i Afrika och vinn en Volvo!