13 jan. 2011

Goda gärningars dag - är det inte alla dagar?

I Kyrkans Tidning läser jag om Sofie Ahlgrens som tillsammans med tre av sina kompisar i skolan har dragit igång ett event som de kallar "goda gärningars dag". Dagen skall firas imorgon 14 januari och tanken är att påminna alla om att vara vänligare och att göra en god gärning.

Allt är en del av ett skolprojekt som också skulle få genomslag i media - vilket Sofie och hennes kompisar lyckats med eftersom de nu finns med i Kyrkans Tidning.

Det finns också en facebookgrupp som heter God gärning>> som startades redan 2008.

Hmm… i och för sig en bra sak - att göra goda gärningar. Men handlar det verkligen bara om att hjälpa någon över gatan eller hålla upp en dörr? Är inte det vanlig hyfs? Ett alldeles vanligt beteende, så som man borde uppföra sig? Skall det verkligen räknas som en god gärning?

Jag kommer att tänka på en film jag såg för ett par år sedan - en alldeles underbar film som heter Pay it forward (Skicka vidare) - där kan vi prata om att göra goda gärningar. Gärningar som förändrar människors liv.


Det är bra att göra goda gärningar - men gör gärna gärningar som faktiskt betyder något, inte bara sådant som tillhör vanlig social kompetens, hyfs och mänskligt beteende.

Kyrkans Tidning Världsfred fixar jag imorgon>>

Inga kommentarer: