Forum för levande historia>>
Förintelsens minnesdag - 27 januari from Ida Lindgren on Vimeo.
På grund av detta finns det idag på Svenska Dagbladet en artikel på Brännpunkt skriven av ärkebiskop Anders WejrydSvD: Så skapar vi oss våra fiendebilder>>
Så här skriver ärkebiskop Anders Wejryd
När religion förvisas till det privatas sfär växer både okunskap, fördomar och religiös undervegetation. Det är när samhället låter religion diskuteras, studeras, beforskas, som religion växelspelar med livet och samhället. Religion tagen på allvar sätter faktiskt en spärr mot att någon annan har mindre rätt till livet än jag själv. Sedan vet vi att religion som inte tillåts utmana det egna samvetet kan användas för att hetsa och förlänga historiska konflikter i generationer – men att alla de stora religionerna i grunden ser livet som något som kommer till oss utifrån, inte något som vi själva förser oss med.
När världen såg vad nazisterna gjort i koncentrationslägren under andra världskriget samlades världssamfundet kring deklarationen om mänskliga rättigheter. Vi ser det som självklara principer, ändå ifrågasätts de ofta idag i våra handlingar – också i västerlandet. På Förintelsens minnesdag är vi alla förpliktade att reflektera över på vilka områden jag själv faktiskt lever motsatt dessa principer.
Jag tror också att Svenska kyrkan, vi alla medlemmar, måste fundera över vår egen inblandning i tystnaden och i religionens privatisering. Hur stort är Svenska kyrkans ansvar?
Ur POSKs handlingsprogram:
POSK vill att Svenska kyrkan ska vara en fri kyrka som vågar tala klarspråk i vårt samhälle och i världen.
Dagen: Världens minns förintelsen>>
Kyrkans Tidning: Minnesdagen utmanar vår bekvämlighet och våra gränser>>
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar