30 dec. 2010

Dalai lama kommer till Lunds domkyrka

I tidningen Dagen och i Kyrkans Tidning berättas nyheten att IM - Individuell Människohjälp har bjudit in Dalai lama till Sverige i april 2011. Under den tid han befinner sig i Sverige skall han bland annat vara med under söndagens gudstjänst den 17 april i Lunds domkyrka. Ordföranden i IM är också domprosten i Lund, Håkan E Wilhemsson.
Foto: Ashwini Bhatia

IM: Dalai lama, Mark Levengood och Johan Wester
Kyrkans Tidning: Dalai Lama besöker Lunds domkyrka i april>>
Dagen: Dalai lama medverkar i gudstjänst i svensk kyrka>>
Dagen: Oasrörelsens ordförande: Viktigt att veta var man står själv och tydliggöra det>>

IM är en rörelse som startades 1938 och på deras webbsida står det att läsa
IM arbetar med människor oavsett tro, ursprung eller politisk övertygelse. Vi är inspirerade av kristet-humanistiska värderingar, som för oss står för medmänsklighet och alla människors lika värde. Verksamheten är möjlig tack vare det samlade engagemanget hos över 40 000 givare och volontärer.
I deras stadgar står bland annat:

§1 Mål och värdegrund

Individuell Människohjälp (IM) är en ideell biståndsorganisation som arbetar för en rättvis och med­mänsklig värld. IMs ändamål är att synliggöra och bekämpa fattigdom och utanförskap. IM bedriver internationellt utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd samt socialt arbete i Sverige.
IM har ett kristet ursprung och hävdar alla människors lika värde. IM arbetar med och för människor oavsett etnicitet, nationalitet, kön, religiös och politisk övertygelse.

Att IM väljer att bjuda in Dalai lama till arrangemang i Sverige är helt naturligt, de har haft mycket kontakt med varandra över året, som deras ordförande berättar.

Men att välja att bjuda in en buddhist att medverka vid en gudstjänst i Svenska kyrkan kan man alltid fundera över. Dock tror jag att OAS-rörelsens ordförande Leif Nordlander har helt rätt i sin bedömning att domprosten har tänkt igenom inbjudan noga. (se artikeln från Dagen).

Ut POSKs handlingsprogram står att läsa:

Församlingarnas medarbetare måste vara trygga i Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära liksom i sin egen personliga värdegrund och identitet för att kunna verka i dialog med den nyandlighet, allmänreligiositet och sekularisering som präglar vår tid. I det alltmera mångkulturella och mångreligiösa samhället vi lever i har vi som kyrka också ett ansvar att mötas i religionsdialog.

Inga kommentarer: