Flera församlingar, stift eller samfälligheter har särskilt satsat på att nå ut till konfirmanderna. Här hittar du några länkar till deras webbsidor. Säkert finns det många fler exempel.
Stockholms stift information>>
Stockholms stifts kampanj www.duärviktig.se>>
På sidan kan du också söka de enskilda församlingarnas konfirmanderbjudanden
Västerås stift information>>
Västerås kampanj www.intesomdutror.se>>
Örebros kampanj nyfiken på>>
Uppsala samfällighets kampanj Snacka om livet>>
Göteborgs samfällighets kampanj om konfirmation>>
(Tillägg den 30 augusti
Linköpings stifts kampanj hittar du här>>)
Något som dessa kampanjer har funderat mycket på är vem som är målgruppen för kampanjen. Kan ibland tyckas självklart - men det kanske inte är det. Det kan vara konfirmanden själv - men det kan också vara konfirmandens förälder? Vad tror du efter att ha tittat på dessa kampanjer?
Och vad är syftet? Vi vill att ungdomarna skall komma till oss och "läsa", men om vad? Vad är det vi erbjuder? Undervisning om "livet", "etik", om Gud…
Så här står det på en av webbsidorna:
Du behöver inte vara kristen eller tro på Gud för att vara med i en konfirmandgrupp. Under konfirmandtiden pratar vi om kristen tro, men vi pratar också om frågor som människan har funderat över i alla tider; Varför finns universum, jorden och vi människor? Hur skapades vi? Och vad är meningen med allt?Jag träffade en kyrkoherde som berättade att i hans församling var konfirmandfrekvensen endast nio procent. Och av de 36 konfirmander är 18 inte döpta!
Och detta är en verklighet som vi står - mängder av odöpta ungdomar och "på andra sidan" en massa äldre som har valt att gå ur Svenska kyrkan. Vi måste tänka annorlunda och vi tänka framåt. Flera motioner på kyrkomötet handlar om mission i olika former. Jag tror att detta är precis vad det handlar om. Det är inte att vi skall få människor att gå på verksamheter i första hand. Det är att vi skall få dem till våra gudstjänster - gudstjänster som ger hopp och mod för hela livet, ett liv med Jesus Kristus.
I POSKs handlingsprogram
Känslan av samhörighet med Svenska kyrkan beror mycket på de kyrkliga kontakterna under barn- och ungdomstiden. Konfirmationsseden viker och de ungdomar som idag väljer att konfirmeras är i minoritet. POSK menar att det är nödvändigt att prioritera barn och ungdomar. Unga människor behöver mötas av vuxna som är närvarande där ungdomarna befinner sig, till exempel i skolan eller i gemenskapen på internet.
Gudstjänstlivet måste erbjuda möjligheter för familjer och ungdomar att delta. Kyrkan måste använda många olika former för att involvera barn och ungdomar, såväl traditionella som nyskapande för att behålla deras engagemang. POSK menar att en stark barn- och ungdomsrörelse är viktig för kyrkan och stöder Svenska Kyrkans Unga.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar