Magnus Hagevi, forskare vid Linköpings universitet säger att delar av frikyrkligheten tenderar rent statistiskt att välja kristdemokraterna i större utsträckning än en bred allmänhet. Bland individer aktiva inom Svenska kyrkan finns en statistisk överrepresentation för centern.
Kyrkans Tidning har gjort en undersökning av hur präster tenderar att rösta. MP och KD var vinnare enligt den undersökningen. Du kan läsa den i valbilagan här>>
Läs hela Kyrkans Tidnings artikel om seminariet här>>
Debatten kom att handla om i vilken utsträckning religion och politik egentligen hör ihop. Riksdagsledamoten Désirée Liljevall (S), medlem i Föreningen humanisterna, framförde att ett problem när religion och politik blandas samman är att det kan göra en logisk politisk diskussion omöjlig. På en fråga från Kyrkans Tidning kunde hon dock inte nämna några konkreta exempel från svensk politik då detta inträffat. Samtidigt underströk hon respekten för skilda trosuppfattningar i det offentliga samtalet.___________________________
Vi som är med i POSK tycker det är självklart att vi inte skall ha partipolitik i Svenska kyrkan. För då är det svårt att sätta kyrkan före partiet. Däremot så är det självklart att ett politiskt engagemang påverkar hur jag vill engagera mig och verka i kyrkan (och i samhället).
På samma sätt måste politiken förstå att mitt kyrkliga engagemang för med sig konsekvenser i mitt liv i samhället och när jag röstar. Jag röstar givetvis på ett parti som bäst överensstämmer med de värderingar och de frågor som jag tycker är viktigast.
Vi lever i ett samhälle som är sekulärt men där det finns många starka inslag av religion. Detta måste få ta plats. Att som de personer som förra veckan ringde in till RingP1 (som jag skrev om här>>) som ville få bort allt kristet i valet, (i det här fallet personifierade av kristdemokraterna) det kommer aldrig att bli möjligt.
För då måste vi ta bort religionsfriheten, åsiktsfriheten och yttrandefriheten. Och det hoppas jag att ingen vill.
I POSKs handlingsprogram står det:
POSK nominerar kandidater som är förtrogna med Svenska kyrkan och har ett engagemang i dess gudstjänst- och församlingsliv. POSKs kandidater är alltid partipolitiskt obundna i de kyrkliga sammanhangen, men vissa tar också samhällsansvar genom att verka inom ett allmänpolitiskt parti i exempelvis kommunen.
Uppdaterad 9 juli kl 14.00
POSK vill att Svenska kyrkan ska vara en fri kyrka som vågar tala klarspråk i vårt samhälle och i världen. Detta främjas av möjligheten att ta på sig kyrkliga förtroendeuppdrag utan krav på bundenhet till de politiska partierna. POSK rekryterar sina kandidater oberoende av vederbörandes politiska uppfattning eller eventuella medlemskap i politiskt parti.
Stillsams blogg (Lars B Stenström) berättar också om seminariet som han var och lyssnade på.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar