10 juni 2010

Skolavslutningar och Svenska kyrkan

Kyrkans Tidning skriver om skolavslutningar och kan berätta att fortfarande sker cirka varannan avslutning i kyrkan. Den artikeln ligger tyvärr inte ute på nätet men du kan läsa den här på sidan 2>>

Lars B Stenström skriver också bra på sin blogg Stillsam om detta med skolavslutningar och Svenska kyrkan.
Han skriver om Christer Sturmark, Humanisterna, som i radioprogrammet Människor och Tro intervjuas. Så här skriver Stenström:
Han använde det märkligaste argument som hittills förekommit i diskussionen. Argumentet utvecklades ungefär: kyrkan tillhör vårt gemensamma kulturarv och därför bör alla få använda kyrkorna! Det är rimligt att ge prästen ledigt, sa Sturmark. Är inte det lite orättvist mot vaktmästare, städare och kantorer, vars tjänster man på många håll vill nyttja?

Till argumentet hörde att man ju betalar till underhållet av kyrkorna via skattsedeln. Betänk då att man betalar även till landets försvar vilket inte innebär att man kan låta officerarna gå hem och använda regementets lokaler för egna syften.

POSK säger i sitt handlingsprogram:
För en öppen folkkyrka är det angeläget att skapa kontaktpunkter med så stora delar av befolkningen som möjligt. Detta sker genom de kyrkliga handlingarna vid avgörande tidpunkter i människors liv – dop, konfirmation, vigsel, begravning – och genom själavård, diakonal/social verksamhet, undervisning, kulturaktiviteter och delaktighet i samhället. Centrum i kyrkans liv är alltid gudstjänsten – utan gudstjänst ingen kyrka.

Inga kommentarer: