1 juni 2010

Mission - igår, idag, imorgon

Läser i tidningen Dagen>> om den förestående stora Missionskonferensen i Edinburgh, hundra år efter den första konferensen som hade som syfte att dra upp riktlinjer för hur hela världen skulle höra om Jesus. Resultatet blev bland annat att man 1948 startade Kyrkornas världsråd>>.
Läs också artikeln i Kyrkans Tidning om konferensen>>

På Sveriges Kristna råds webbsida hittar jag en artikel i ett nyhetsbrev 1/2009 att de skriver om konferensen och att de skall lägga upp material när det närmar sig. Men jag kunde inte hitta något sådant när jag var inne och sökte på deras webbsida nu>>

Den 2-6 juni blir det en ny samling i Edingburgh 2010 för att dra upp nya riktlinjer för missionen.
Du kan läsa mer om samlingen och historien bakom här på Svenska missionsrådets webbsida>>
(bilden är lånad från deras webbsida)

Vad mission är och hur det skall tolkas är något som diskuteras ständigt i Svenska kyrkan. Det är ett av de fyra grundläggande områdena som kyrkoordningen säger att kyrkan skall arbeta med.

På Svenska kyrkans webbsida står det om bland annat om mission;
Gud helar, upprättar, skapar och försonar världen. Vi uppmanas att delta i det arbetet, och får vara redskap i Guds mission för en kärleksfull relation till hela skapelsen och för en värld där människor kan leva fullvärdiga liv. Denna syn breddar kyrkans uppdrag.
Svenska kyrkan arbetar både i och utanför Sverige för att ge sitt bidrag. Det handlar inte längre om att grunda nya kyrkor, utan om samarbete med och stöd till kyrkor och organisationer i hela världen, för att tillsammans bidra till att världen helas.
Du kan också läsa mer om mission på Svenska kyrkans webbsida här>>

I organisationen Kyrkliga samling har man gjort ett upprop för missionen i Sverige. En debattartikel om detta stod i tidningen Dagen den 21 maj 2010. Läs här>>.

På POSKs webbplats skriver vi om mission och Kyrkornas världsråd:
Svenska kyrkan har uppdraget att ge vidare sin tro i varje tid och behöver en genomarbetad missionsstrategi som är välkomnande och sändande, där varje människa uppfattas som en gåva och en resurs i församlingen. För dem som i vuxen ålder närmar sig kyrkan måste församlingen kunna erbjuda en genomtänkt och inbjudande vuxenundervisning där människor möts med respekt och erbjuds stöd att växa i kyrkans gemenskap.

Invandrartäta områden i storstäderna med sin mångkulturella och mångreligiösa befolkning är en stor utmaning för Svenska kyrkan. Som ”minoritetskyrka” måste Svenska kyrkan utveckla nya arbetsformer för diakoni, undervisning, gudstjänst, ekumenik och mission. Bland våra invandrare finns många kristna grupper. Dessa kan vara en tillgång som inte får glömmas bort. Med sina skilda erfarenheter kan de berika och inspirera församlingarnas gudstjänstliv och övriga verksamheter.

Bibel och bekännelse är grundläggande och omistliga för Svenska kyrkans identitet. Liksom i kristenheten i övrigt ryms inom Svenska kyrkan och därmed inom POSK skilda syner på hur bibeln och Guds fortsatta uppenbarelse ska tolkas i vår tid. POSK stöder och uppmuntrar därför samtal mellan företrädare för olika riktningar inom kyrkan.

POSK anser att det ekumeniska arbetet ska drivas vidare med kraft. Detta sker nationellt i Sveriges kristna råd, bland annat genom överläggningar med andra kristna kyrkor och samfund samt genom stöd åt lokalt ekumeniskt arbete. Det sker också internationellt inom Kyrkornas Världsråd (KV) och Lutherska världsförbundet (LVF).

POSK menar att anslagen till KV och LVF bör prioriteras och att ett närmare samarbete mellan KV och LVF bör eftersträvas. Vidare bör Svenska kyrkan arbeta för att bättre kontakter skapas mellan KV och de kyrkofamiljer som hittills valt att stå utanför det ekumeniska arbetet. Svenska kyrkan har en lång tradition som brokyrka och därför ett särskilt ansvar att arbeta för kyrkans synliga enhet.

Den ökade integrationen inom Europa kräver också förstärkta resurser framförallt till den europeiska kyrkogemenskapen (KEK) för bevakningen av och påverkan på det mångfasetterade arbete som bedrivs inom EU:s många organ.

Församlingarnas medarbetare måste vara trygga i Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära liksom i sin egen personliga värdegrund och identitet för att kunna verka i dialog med den nyandlighet, allmänreligiositet och sekularisering som präglar vår tid. I det alltmera mångkulturella och mångreligiösa samhället vi lever i har vi som kyrka också ett ansvar att mötas i religionsdialog.
Jag hoppas att Svenska kyrkan finns med på något sätt på denna konferens och att man bloggar - precis som man gjort när man varit på klimatmöte eller Haiti - för att berätta vad kristenheten diskuterar om när det gäller mission.

Någon som känner någon som skall dit?

Uppdaterad kl 16.00
Hittar nu en artikel på Dagen där de berättar att Marika Palmdahl, stiftsadjunkt i Göteborg, skall vara med på konferensen och berätta om sitt interreligiösa arbete. Läs här>>
(bilden lånad från http://farm4.static.flickr.com/3172/2842957750_e0c806aaf3.jpg?v=0)

Uppdaterad kl 9.15 den 3 juni
Frimodig kyrka skriver på sin blogg om mission. Dag Sandahl har ett program på nio punkter hur Svenska kyrkan skulle kunna hantera frågan.
Läs här>>
Dag S program påminner mycket om det Fredrik Modéus skriver i sin bok "Levande församling" och som jag också man kan finns i POSKs handlingprogram.

Inga kommentarer: