2 juni 2010

Konfirmander och ungdomar

Jag läser på bloggen "Livet i Svenska kyrkan", som skrivs av Martin Garlöv, att konfirmandstatistiken går på flera ställen upp. (till motsats vad som skrivs om alla annan statistik)
Martin skriver
Att antalet ungdomar som väljer att konfirmeras i Svenska Kyrkan minskar, styrs inte av någon naturlag. Konfirmationsfrekvensen skiljer sig mellan de tretton stiften. Flera enskilda församlingar går mot den allmänna trenden. Det ger hopp och visar att framtiden kan påverkas.
(…)
Den som tar en titt i bakspegeln kan se hur framgångsrika perioder i Svenska Kyrkans stift och församlingar under 1900-talet har haft samband med en strategisk och målinriktad satsning på unga medlemmar, på att ge dem samma värde som vuxna medlemmar, ge dem uppgifter och roller som har verklig betydelse: Ungkyrkorörelsen är ett tidigt exempel vid förra sekelskiftets början, den så kallade Västerås-modellen någon generation senare och treterminssatsningen i Kyrkans Ungdom i mitten på 1970-talet.
Ungkyrkorörelsen på wikipedia>>

Igår godkände Göteborgs kyrkliga samfällighet verksamhetsberättelsen för Svenska kyrkan i Göteborg för 2009. Läs mer här>> I verksamhetsberättelsen kan vi läsa att konfirmationsfrekvensen ökar. Det är 1387 stycken 15-åringar som har konfirmerats 2009 vilket gör en konfirmandfrekvens på 25,9% av alla 15-åringar. Det är en stabilisering och en ökning och brytande av den minskning som varit tydlig föregående år.

Den ökningen är också resultatet av en mycket medveten satsning som startade som en treårig projekt "Vänd trend" och som nu lever vidare i församlingarna. Satsning på utbildning till konfirmandmedhjälpare, informationsmaterial osv är något av det vinnande konceptet.

Idag meddelas från Svenska kyrkans unga att de är 10 000 medlemmar. Vad detta i praktiken innebär vet jag inte. Men det är härligt att så många ungdomar väljer att engagera sig i Svenska kyrkans ungdomsrörelse. När jag var med i Kyrkans Ungdom (som det hette på den tiden) hade vi T-shirt där det stod "Vi bygger framtidens kyrka". Det är den kyrkan som jag är med och tar ansvar i nu, genom mitt engagemang i gudstjänstliv och som förtroendevald i församling och kyrkomöte. Vad är det dagens ungdomar tänker sig att bygga för? Hur ser de på framtiden?

På POSK kyrkodagar hade vi med Johan Berkman, ordförande för Svenska kyrkans unga. Han höll ett lysande föredrag och det kan du se här:


Många är de stift och församlingar som satsar aktivt på att nå ungdomarna. Du som sitter i ett kyrkoråd, du har ansvar för att det fungerar inom ditt ansvarsområdet. Har ni tillräckligt med personal eller frivilliga? Har ni avsatt pengar eller fördelat om era resurser så att era mål går att uppnå? Vad vill ni ha uppnått när det är val 2013? Vad vill ni kunna säga till era väljare att ni har satsat på?

POSK skriver i sitt handlingsprogram
Känslan av samhörighet med Svenska kyrkan beror mycket på de kyrkliga kontakterna under barn- och ungdomstiden. Konfirmationsseden viker och de ungdomar som idag väljer att konfirmeras är i minoritet. POSK menar att det är nödvändigt att prioritera barn och ungdomar. Unga människor behöver mötas av vuxna som är närvarande där ungdomarna befinner sig, till exempel i skolan eller i gemenskapen på internet.

Gudstjänstlivet måste erbjuda möjligheter för familjer och ungdomar att delta. Kyrkan måste använda många olika former för att involvera barn och ungdomar, såväl traditionella som nyskapande för att behålla deras engagemang. POSK menar att en stark barn- och ungdomsrörelse är viktig för kyrkan och stöder Svenska Kyrkans Unga.

Inga kommentarer: