Läs hela artikeln här>>
22 av de största frikyrkoförsamlingarna har tillsammans tillgångar på nästan 2,7 miljarder kronor. Det visar DI Weekends granskning. Men samtidigt som kapitalet växer brottas kärnverksamheten med en existentiell kris – antalet medlemmar har minskat med nästan 20 procent de senaste 20 åren. ”Görs inget radikalt blir vi den sista generationen i frikyrkan. Efter oss kommer ingenting”, konstaterar Niklas Piensoho, föreståndare för Sveriges största frikyrkoförsamling, Filadelfiakyrkan i Stockholm.Di refererar till Niklas Piensohos föredrag under Hönökonferensen 2009 där han direkt under sitt föredrag förklarade att frikyrkan stod inför ett katastrofläge och jämförde med SAAB.
”Först av allt måste jag vända mig till dig som är församlingsledare, pastor eller på annat sätt djupt engagerad i en lokal församling. Alltså, det är med svensk frikyrka som det är med Saab – vi har ett otroligt starkt varumärke men det är ett katastrofalt läge.”
Han tog ny sats:
”Om det inte sker något väldigt dramatiskt, se dig nu omkring, så är de du ser i detta tält den sista generationen kristna av den sort som vi tillhör. För efter oss kommer ingenting.”
Vad kan vi i Svenska kyrkan dra för lärdom av detta? Står vi inför samma och liknande förhållanden?
Både ja och nej. Vi är ett stort trossamfund - med hela den nationella ekonomin och det gemensamma ansvarstagandet där vi låter rikare församlingar vara med och stötta svagare församlingar. Allt för att vi skall kunna uppehålla en nationell kyrka med församlingar i hela Sverige.
Jag tror att det är viktigt att vi tar till oss det som händer i frikyrkorna. Drar lärdom av deras erfarenheter och tänker framåt.
Jag läser Carl-Henrik Jaktlund (journalist på tidningen Dagen) som twittrar på från konferensen "Nyhemsveckan". Där står det plötsligt i twitterflödet
Magnus Malm refererade till att han hört en uppgift om att pingströrelsen kunde varit en miljon medl idag om den inte förlorat så många.#NyhemOch när det läste det så tänkte jag - ja, men visst! Svenska kyrkan kunde också ha haft en medlemsstock på närmare 100% om vi inte hade förlorat så många. Självklart kunde vi varit fler!
Men frågan är väl i stället - hur behåller vi de medlemmar vi har idag? Hur kan de medlemmar som är med i Svenska kyrkan känna en glädje och vilja att tillhöra Svenska kyrkan? En mening och ett syfte?
Och hur kan vi som kyrka, som medlemmar, visa att vi i Svenska kyrkan finner ett liv som ger mening, ett liv som är något mer än bara ett jagande efter vind? Hur kan vi våga leva så att Jesus lyser igenom i våra dagliga gärningar i vårt vardagsliv? Även när det gäller pengar?
Visst handlar det om att vi måste ha pengar. Men det är inte detta som är huvudsyftet med vår verksamhet. Men det är viktigt att vi förvaltar alla våra tillgångar klokt.
POSK skriver i sitt handlingsprogram:
I hela landet måste det finnas rimliga möjligheter att delta i kyrkans gudstjänstliv och verksamhet. POSK vill verka för att kyrkans system för ekonomisk utjämning ändras så att olikheterna i kyrkoavgift för personer med samma betalningsförmåga inte blir orimligt stora. Men för att på sikt klara ekonomin krävs också ändringar i församlings- och pastoratsindelningen.Stiften som har ansvaret för att församlingar och pastorat är lagom stora behöver föra en nära dialog med församlingar som berörs av förändringar. POSK anser att denna måste utgå från en reflektion över vad en församling är och hur den kan verka med utgångspunkt i det lokala engagemanget. Stiften bör i framtiden ges en större roll i den ekonomiska utjämningen och erbjuda pastoraten stöd i ansvaret för kyrkobyggnader och fastighetsförvaltning. (…)
Bilden är lånad från http://www.brannkyrka.org/artiklar/bilder/bkb04dec_kollekt1.jpg och personerna inget med innehållet i texten att göra.POSK anser att all förvaltning av egendom i kyrkan ska göras i enlighet med kyrkans grundläggande värderingar. Förvaltarskapet i bibeln utmärks av att vi av Gud har fått gåvor, som både vi och våra medmänniskor ska ha glädje av. Att förvalta dessa Guds gåvor är ett uppdrag som sträcker sig mot framtida generationer. POSK menar därför att all egendoms- och kapitalförvaltning ska vara långsiktig, effektiv och bedrivas på ett etiskt och ekologiskt ansvarigt sätt.
Uppdaterad 23 juni 2010 kl 13.20
Tidningen Dagen har en artikel om de undersökta Frikyrkorna. De har en liten annorlunda vinkling på ekonomin. Framtiden ser ljus ut för frikyrkona Läs här>>
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar