6 maj 2010
POSK och biskopsvalen #3
Svenska kyrkan kommer att hålla fyra biskopsval under ett år, och ganska nyligen har vi också haft biskopsval i Stockholm och Härnösand.
Först ut, av de fyra, är Linköpings stift, där Martin Lind går i pension. Linköpings stift som på sin webbsida erbjöd alla möjlighet att föreslå och nominera kandidater till biskopsvalet. Detta har resulterat i att det nu finns fyra officiella kandidater.
Läs mer på Linköpings stifts webbsida>>
Växjö stift kommer också att välja ny biskop efter Sven Thidevall. Där startade man i veckan med rådslag på flera håll i stiftet, med präster och förtroendevalda, för att sedan komma vidare i nomineringarna.
Läs på Växjö stifts webbsida>>
Visby stift erbjuder också alla att komma med nomineringar och vill ha hjälp med sökprofilen, efter Lennart Koskinen. Alla erbjuds att komma med förslag.
Läs på Visbys stifts webbbsida>>
Göteborgs stift skall också välja biskop när Carl Axel Aurelius går i pension. Jag har inte kunna hitta någon som helst information om biskopsvalet eller tidsplan på deras webbsida.
Du får gärna hjälpa mig leta på Göteborgs stifts webbsida>>
Hur Göteborgs stift har tänkt involvera medarbetare, präster och förtroendevalda i stiftet är för mig oklart. Jag har dock hört rykten om att man inte vill ha en samrådsgrupp förrän nomineringarna är klara. Och hur de skall bli klara är oklart för mig i dagsläget.
Så ser det ut just nu i Svenska kyrkan. Jag vet att gruppledarna i kyrkomötet har efterlyst en lista på biskoparnas kompetenser, inför valen i höst i teologiska kommittén. Den har jag inte sett till eller vet om den är klar ännu.
Nu önskar jag att det blir möjlighet till större samråd i Svenska kyrkan. Jag vill att POSK i alla dessa stift tar ansvar för att hitta och leta upp dugliga och kompetenta biskopskandidater som kan föra Svenska kyrkan framåt, inte bara det egna stiftet.
Tony Guldbrandzén höll ett seminarium under POSKs kyrkodagar "Svenska kyrkan är en episkopal kyrka", du kan se hans föredrag här>>.
POSK värnar den episkopala strukturen och vill att biskoparna skall vara fullvärdiga medlemmar i kyrkomötet med rösträtt. Vi tycker det är fullständigt absurt att biskoparna inte kan vara med och rösta om Svenska kyrkans tro, bekännelse och lära! Den förändring som demokratiutredningen föreslog som ändå stärker biskopsmötet är ett litet steg på vägen - men vi vill att biskoparna skall ha rösträtt!
De biskopar som vi behöver i Svenska kyrkan är kloka biskopar, med teologisk förankring i den lutherska tron. Med stor bredd och ödmjukhet för Svenska kyrkans bredd och mångfald, men ändå fasta i läran och gärna profeter.
Jag vet att diskussionerna är många och långa ute i stiften. Biskopskandidater diskuteras i olika grupper och sammankomster.
Och då uppmanar jag er igen - låt oss lyfta blicken från det egna stiftet till att se Svenska kyrkan i ett sammanhang. Låt oss få goda andliga ledare och håll igång en levande och livgivande diskussion inom POSK-rörelsen och i era församlingar.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Det skulle stimulera Svenska Kyrkan och utöka kretsen av möjliga biskopskandidaten om blicken höjdes bortom landets gränser och ut över världen. Svenska Kyrkan har en gemenskap med många andra kristna kyrkor genom Borgå Deklarationen. Och Svenska Kyrkan har 100 år och mer nära förbindelser med kristna kyrkor i Afrika och Asien. Relationer finns också med kyrkor i Syd- och Mellanamerika.
Medelåldern ökar markant på kandidaterna. Så sent som i valen till Västerås stift och Stockholms stift fanns flera kandidater i 40- och 50-års åldern. Med enbart gamla biskopar riskeras också en förgubbning och -gummning bland andra kyrkoarbetare.
En biskop behöver verkligen inte själv ha varit kyrkoherde, eftersom biskopens uppdrag inte är en XL-kyrkoherde.
Kyrkoordningens beskrivning av biskopens uppdrag duger långt som sökprofil.
Åke Bonnier, domprost i Sthlm stift är född 1957.
Skicka en kommentar