Diskussionen om den förlamade kvinnan som har velat avsluta sin behandling och få hjälp att stänga av sin respirator och vara nersövd när detta sker, har nu fått sitt svar från socialstyrelsen.
Hon skall få hjälp med att bli nersövd och att få sin respirator avstängd.
Tidningen Dagen skriver om beskedet här>>
Kyrkans tidning skriver om beskedet här>>
Socialstyrelsen skriver om Avbrytande av livsuppehållande behandling>>
Jag tycker detta är oerhört komplicerat! Och jag tror att detta kommer att bli en av de stora frågorna för Svenska kyrkan att ta ställning till.
Jag tycker att Svenska kyrkan måste vara oerhört tydlig med var man står i frågan. Personligen tycker jag inte att vi har rätten till vår egen död - om det kräver att någon annan skall ta död på mig. Jag är alltså inte för att man helt äger rätten till sin egen död.
Däremot är jag helt för att vi skall ha en bra och etisk palliativ vård - och inser givetvis att det kan bli en flytande gräns i där.
Vad säger teologiska kommittén om frågan? Diskuteras den över huvud taget? Jag har lagt en motion i ärendet till kyrkomötet för flera år sedan. Vad händer med den?
Mot 2001:72>>
TU 2001:11>>
Så här beslutade kyrkomötet 2001
Frågorna om livstestamente och dödshjälp är viktiga och påverkas också av förändringar inom medicinsk vetenskap och vård. Kyrkomötet beslutade att de måste belysas teologiskt så att ett underlag kommer fram som kan användas för fortsatt bearbetning av frågorna.Läs hela beslutet här>>
Jag har sedan ställt frågor vad som har hänt med den teologiska belysningen.
Det gjorde jag 2003 och fick då svaret>>
Frågan om dödshjälp är svår och känslig på olika sätt. Även om man tar sin utgångspunkt i respekten för människovärdet och motsätter sig aktiv dödshjälp kan till exempel olika gränsdragningsproblem aktualiseras. Det är viktigt att Svenska kyrkan deltar i samtal inom detta område. Att medverka i sådana samtal kan vara minst lika angeläget som att utforma officiella dokument med färdiga svar. Detta förutsätter emellertid både en förtrogenhet med vårdens villkor och verklighet och en teologisk och etisk reflektion. Kyrkostyrelsen strävar efter att säkerställa att den kompetens som behövs för att delta i samtalet finns till hands även framgent.Jag ställde en ny fråga 2004 och fick då svaret som du kan läsa här>>
Kyrkostyrelsen följer och bevakar de medicinsk-etiska frågorna med stor noggrannhet och tar dem på stort allvar. Detta gäller även frågor kring dödshjälp.Jag tycker att det vore hög tid att Svenska kyrkan tog tag i frågan betydligt tydligare. Vi kan inte bara hålla på att säga "vi följer frågan" , "säkerställer kompetens", "tar det på stort allvar" och andra fraser.
Vi måste vara med och diskutera livets början och slut, existensen och problematisera frågan tydligare. Vi måste också komma med Svenska kyrkans syn på saken. Det är vår stora uppgift. Oavsett vad samhället tycker eller "känner". Och det är vi som skall föra debatten och diskussionen. Det tycker i alla fall jag!
(obs, jag vill nu vara väldigt tydlig med att detta är mina personliga åsikter och inte POSKs. Vi har ännu inte diskuterad den frågan i gruppen)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar