15 apr. 2010

Besök hos POSK i Nylöse församling

Igår kväll var jag på besök hos POSK i Nylöse församling. Jag behövde inte åka så långt för Nylöse församling är min grannförsamling och ligger i mitt kontrakt.

Nästan tjugo personer hade tagit sig till församlingshemmet i Utby denna underbara vårkväll för att först vara med på årsmötet och sedan för att lyssna på mig.

Nylöse församling är en av de församlingar där valresultatet i kyrkovalet har fått en annan utgång än den tänkta. Enligt valresultatet hade POSK fått sju mandat och socialdemokraterna resten. Men eftersom socialdemokraterna inte kunde fylla alla sina mandat så har nu POSK nio mandat i kyrkorådet och socialdemokraterna ett.

Då måste jag bara få citera från vårt kortprogram
vi har visioner för Svenska kyrkans framtid och är beredda att ta vårt ansvar
Precis så här är det. POSK har kandidater, människor, på sina listor som är beredda att ta ansvar för sin församling och för Svenska kyrkan. Mer från vårt handlingsprogram:
En viktig uppgift för POSK är att skapa möjligheter för och uppmuntra människor med engagemang i Svenska kyrkans gudstjänst- och församlingsliv till att också ta ansvar som förtroendevalda i kyrkan.
(…)
POSK nominerar kandidater som är förtrogna med Svenska kyrkan och har ett engagemang i dess gudstjänst- och församlingsliv. POSKs kandidater är alltid partipolitiskt obundna i de kyrkliga sammanhangen, men vissa tar också samhällsansvar genom att verka inom ett allmänpolitiskt parti i exempelvis kommunen.
När POSK ställer upp i ett val så gör vi det med kandidater som är beredda att ta ansvaret i församlingen. I det här fallet så blev resultatet att alla kandidater på POSKs lista kom med i kyrkorådet. ("Alla" kandidater på socialdemokraternas lista också…)

Det valsystemet som vi har i Svenska kyrkan måste förändras. Jag tycker - precis som POSK skriver i sitt handlingsprogram - att vi borde återinföra indirekta val till stiftsfullmäktige och kyrkomötesnivån och bara behålla de direkta valen på församlingsnivå. Precis som vi hade det innan relationsförändringen 2000.

Då tror jag också att det blir ganska ointressant för de politiska partierna att ställa upp i kyrkovalet. Däremot så kan alla de människor som är intresserade av att ta ansvar i Svenska kyrkan ställa upp på lokala kyrkoråds/fullmäktigelistor och vi får människor med engagemang och intresse som sitter i församlingarnas styrelse.

Det här hänger ihop med strukturen i Svenska kyrkan och därför uppmanar jag er att verkligen diskutera igenom diskussionsunderlaget från Strukturutredningen och lämna synpunkter innan den 3o juni! Du hittar alla uppgifter här>>

Inga kommentarer: