9 mars 2010

Svenska kyrkan måste få finnas i de social medierna


På Facebook (FB) fick jag idag reda på att en av mina FB-vänner inte längre får använda FB under arbetstid. Det skulle komma en ny policy på arbetsplatsen och sociala medier skall tydligen inte få användas.

Vad arbetar då min FB-vän med? Något hemligt? Något som gör att man inte skall ha med människor att göra? Håll i er nu - min vän är PRÄST! Det anses tydligen inte lämpligt att prästerna umgås med människor i sociala medier.

MEN HALLÅ!!!

Hur tänkte nu de personerna som har antagit denna policy? Hur tänker de sig att präster och annan personal skall ha kontakt med människor? Enbart genom gudstjänsterna? Enbart genom veckans verksamheter? Enbart genom att möta människor i affären, biblioteket, fotbollsträningen? Men… fattar inte dessa beslutsfattare att människor OCKSÅ befinner sig i mycket hög grad ute på de sociala medierna? Och att detta skapar nya och andra typer av kontaktytor mellan människor!

På de sociala medierna pågår diskussioner, inlägg, funderingar och tankar om Gud, livet, religion, liv och död. Här måste även präster och andra anställda inom Svenska kyrkan kunna få vara. Det är fullständigt förödande för Svenska kyrkan när policys förhindrar kyrkligt anställda att använda sociala medier.

Nu måste Svenska kyrkan på nationell nivå ta fram riktlinjer som de lokala församlingarna kan ha som grund för sina policys. Nu måste informationsavdelningen på kyrkokansliet, som skall besitta kompetens som vi inte kan begära finns lokalt i församlingarna, faktiskt snabbt ta fram ett underlag eller åtminstone en fingervisning om vad som skall gälla för Svenska kyrkan.

Är det meningen att Svenska kyrkan skall undvika sociala medier så behöver vi ha en bra förklaring till varför. Men om det är meningen att Svenska kyrkan också skall möta människor i dessa nya mötesrum och arenor, så hjälp församlingarna då att förhålla sig till det! PRONTO!!!

Uppdaterad kl 15.45
Maria Abrahamsson, kyrkomötesledamot, har påmint mig om att beslut om detta togs i kyrkomötet (KM) i höstas. (Tack för det, Maria!) Och nu har jag kollat upp vilken paragraf det var.
§ 118 (diskussionen) och §147 (beslutet) i kyrkomötesprotokollet, där en av att-satserna ger KM ett uppdrag till kyrkostyrelsen att ta fram riktlinjer alternativt policy för att utveckla, stimulera och öka Svenska kyrkans närvaro online.

Så det kan min vän prästen ta med sig till sin arbetsgivare! Vi får bara hoppas att riktlinjerna/policyn också kommer att innehålla förslag på hur personal skall handskas med sociala medier. Så att det inte blir "Svenska kyrkan" i stort, ingen eller alla är ansvarig.

Inga kommentarer: