30 mars 2010

Den demokratiska processen

I helgen var jag med på två årsmöten.

Dels var det Göteborgs stiftsförening som hade årsmöte. Där presenterades de valda ledamöterna i kyrkomötet samt stiftsfullmäktige. Och där valdes en ny styrelse för stiftsföreningen för den kommande mandatperioden. Jag fick möjlighet att berätta om kyrkodagarna i Uppsala - samt berätta att nästa år kommer vi inte att anordna kyrkodagar nationellt - utan uppmanar stiften att göra detta istället. Riks återkommer med kyrkodagar 2012 och 2013.

På söndagen var det en av mina lokalföreningar, Björkekärr, som hade årsmöte. Här handlar det om den lokala nivån, att se till församlingens bästa och fundera över hur arbetet skall fortsätta under mandatperioden. Men det handlade också om hur vi skall hantera den pågående kontraktsutredningen och eventuella omorganisation som kan vara förestående.

Varje nivå har sina frågor att ta tag i. Men de hänger också ihop.

Och det är ju fördelen med att då befinna sig i en organisation som har representanter på alla nivåer. Att faktiskt ha en ingång i stiftsstyrelse, församlingsutskott, kyrkomöte, kyrkostyrelse, arbetsutskott eller vad det nu kan heta. För det har POSK.

POSK är så stora att vi finns med på alla nivåer. Det finns nästan alltid en POSKare att tala med som är med i beslutande organ. Vi har inte majoritet. Men vi har möjlighet att vara med och påverka. Att göra POSKs röst hörd.

Inga kommentarer: