Enligt intervjun delar Baylan uppfattningen som (m) partisekreterare Per Schlingmann delgav oss igår (läs vad jag skrev igår här>>) - nämligen att religion och partipolitik inte hör samman. Baylan säger:
Du och Schlingmann tycks ha lika ståndpunkter om religion och politik?- Det kanske är en del av den demokratiska sekulariserade kulturen i Sverige, som präglar oss alla.
Men i kyrkopolitiken vill riksdagspartierna gärna påverka kyrkopolitikerna?- Vårt kyrkopolitiska valmanifest behandlas som alla andra valmanifest, utifrån vår ideologi. De som röstar bestämmer om vi ska ställa upp eller i kyrkovalet.
Han ser inte Svenska kyrkan som vilken institution som helst. Den har haft och har stort inflytande på tradition och kultur.
- Ska vi avstå från att försöka leda den på den väg vi tycker att samhället ska gå? Vi vill ha en öppen folkkyrka.
Men ni skulle inte ha ett liknande system inom Riksidrottsförbundet?- Det är inte riktigt samma sak. Det finns mycket som vi är delaktiga i som är fristående från myndighetskultur. Men frågan blir mer berättigad om kyrkan minskar i medlemsantal och i betydelse.
Så om jag förstår det rätt så kommer socialdemokraterna att lämna kyrkopolitiken som parti om medlemsantalet i kyrkan minskar. Och om betydelsen av kyrkan minskar - vad han nu menar med det?
Anledningen för socialdemokraterna att ställa upp i kyrkovalet haltar tycker jag. Det är så oerhört tydligt att det bara handlar om makt. Inte om något annat. Det handlar inte om att man vill stärka kyrkan - hjälpa till att bygga upp och utveckla för att kyrkan skall kunna nå ut till fler. Det handlar om allmängiltiga bevekelsegrunder, läs deras kyrkovalmanifest här>>.
Det finns en stor mängd oerhört dugliga och duktiga kyrkopolitiker som är socialdemokrater. Människor som går i kyrkan, ställer upp i kyrkoråd, sjunger i körer och deltar i andra verksamheter i församlingsverksamheten. Varmt kristna människor. Låt dessa få ställa upp och ta ansvar i kyrkan - utan att behöva ställa sig under socialdemokraternas paraply. Låt de socialdemokrater som vill få använda sina gåvor och erfarenheter inom kyrkan, utan att Ibrahim Baylan med partistyrelsen skall bestämma vad man skall tycka.
I intervjun säger Baylan:
Tycker du att religionen marginaliseras?
- Nej. Jag ser religion först och främst som en privatsak.
Kyrkan skall inte marginaliseras. Kyrkan skall finnas till för alla människor som söker Gud och vill komma nära. Men om Baylan menar allvar när han säger att religionen främst är en privatsak, så borde socialdemokraterna lämna kyrkopolitiken som parti och låta sina medlemmar ställa upp på vilka listor de vill - utan att socialdemokratiska partiet lägger sig i det!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar