9 feb. 2010

Men sluta då.

Martin Garlöv gästbloggar 

Jag läser i Norrköpings Tidningar att flera stycken socialdemokratiska politiker i Svenska Kyrkans församling i Söderköping gör gemensam sak och hotar att avgå därför att de inte får lika mycket betalt som man fått förr för att ha förtroendeuppdrag och gå på sammanträden. Det är oklart vem hotet är riktat mot, men man får anta att det är de kyrkomedlemmar som röstade på dessa politiker i september 2009 som nu några månader ska känna sig hotade.

Att som medlem i Svenska Kyrkan ställa upp som förtroendevald medarbetare är ett frivilligt uppdrag. Och det finns många andra slags frivilliga uppdrag i församlingen: körsångare, gudstjänstvärd, söndagsskollärare, osv. Det vanliga är församlingen står för de kostnader man han för sitt frivilliga uppdrag, men inte att man får lön eller arvode.

POSK vet hur angeläget det är att se jämställt på olika frivilliga uppdrag i en församling. I många församling återstår det att sätta in förtroendeuppdragen i rätt sammanhang. Att sitta med i ett kyrkoråd är inte som att ha ett kommunalt uppdrag utan ska närmast jämföras med att engagera sig i en ideell förening.

Det återstår att se om socialdemokraterna i Söderköping verkligen menar vad de säger och gör vad de lovat: avgår om de inte får pengarna de kräver.

Inga kommentarer: