8 jan. 2010

Hindra medlemsflykt


Jag läser i Eskilstunakuriren från den 4 januari 2010 om det nya kyrkorådet i församlingen. Där sitter de, intervjuade och med bild och allt.

För mig, som bor i Göteborg är detta fascinerande, att kyrkorådet är en nyhet. Vår tidning, GP, skrev knappt om att det var kyrkoval! Men i Eskilstuna är kyrkan och vem som bestämmer där intressant. Kul!

Då kan vi konstatera att det i Eskilstuna sitter en socialdemokrat som ordförande. Det talas särskilt om hennes erfarenhet av uppdrag inom politiken men också idrotten. Bra och nyttiga erfarenheter - men det sägs inget om hennes kyrkliga erfarenhet, vilket kanske borde vara minst lika intressant i det här fallet. 1:e vice ordförande är en folkpartist (eller är han FiSK?, det står inte det i tidningen) och 2:e vice ordförande är Tomas Lindroos från POSK.

POSK var ju en helt ny nomineringsgrupp i Eskilstuna och det gick bra för dem i valet. POSK blev den andra stor gruppen i Eskilstuna med nio mandat i fullmäktige efter socialdemokraternas tolv. Trots detta fick POSK alltså bara 2:e vice ordförandeposten. Och detta på grund av valsamverkan, för att man är rädd för POSK som kommer som ny grupp och som är partipolitiskt obundet.

Men nu handlade det om det nya kyrkorådet. Rubriken är "Medlemsflykten måste stoppas" och det finns, när jag är inne, 22 kommentarer till artikeln. Många tycker att kyrkan och Gud är fel, att det är rätt att gå ur osv. Men det var en kommentar som berörde mig. Det stod:
Svenska kyrkan är nog bra för många personer.
Det jag råkade utför när jag senast kontaktade dom var inte så roligt.
Jag ringde upp Svenska kyrkan för att få tala med en Diakon.
Blev då kopplad till diakonen i XX församling.

En telefonsvarare kopplades in som sa att jag skulle tala in mitt namn och telefonnr.

Efter några dagar blev jag uppringd av diakonen som talade om för mig att XX var sjukskriven och undrade vad jag ville. XX hade för mig en vass ton i sitt tal.
Jag talade om mitt syfte med samtalet
(att söka ett bidrag införjulen).
Jag är arbetslös och utförsäkrad.
Lever på 320:- / dag brutto samt ersättning från socialen.

Svaret blev att det fanns inget att få, sök den Lindgrenska fonden på SEB i stället.

Om det var något mera så skulle jag ringa in under torsdagar en bestämd tid.
Vilken tiden var minns jag inte för jag satt ganska chockad och fundersam på samtalet.
Vad hade jag gjort för fel?
Inget trevligt bemötande som jag fick.
Detta, mina vänner, är precis sånt som inte får hända! Det är precis sånt här som gör att människor får en felaktig bild av kyrkan och precis sånt här som gör att människor går ur kyrkan.

Ja, jag inser att alla kan ha en dålig dag. Ja, jag inser att även kyrkans personal har det tufft, när man kan vara sjukskriven, känna sig otillräcklig eller har tidspress. Men, vi måste, trots våra egna tillkortakommanden, vara professionella när vi möter människor som söker kyrkan. Vi måste lyssna, höra och bemöta. Och vi (Svenska kyrkan) kommer inte att klara detta bara med anställd personal. Vi kommer att behöva frivilliga. Och vi kommer att behöva att samverka över församlingsgränser, till och med samfundsgränser, för att kunna möta människor i deras nöd, både kroppslig och själslig. Inte bara när vi har en bestämd telefontid.

Så här skriver POSK om diakoni och frivillighet i sitt handlingsprogram:

I en levande församling tar sig tron uttryck i kärlek och praktisk diakonal omsorg. Församlingsdiakonin är omistlig, och måste innebära att stå på de utsattas sida och vara deras röst i kyrka och samhälle. Flyktingar, alkohol- och drogberoende, ensamma, sörjande, människor med relationsproblem, arbetslösa – nöden är skiftande och behoven är stora och kan inte mötas endast av församlingens anställda. Diakonen är ett barmhärtighetens tecken, som ska inspirera och stödja alla att ha omsorg om varandra.

I Svenska kyrkan finns det och behövs många frivilliga, som tar ansvar och gör ideella insatser inom olika områden – diakoni, musik, barn- och ungdomsverksamhet, studiearbete, gudstjänst, information, administration, stöd till internationellt arbete och så vidare. Betydelsen av frivilliga insatser i församlingslivet är stor både för den enskilde och för församlingen och kommer att öka än mer. POSK vill värna om det ideella engagemanget och ta till vara de frivilligas olika kompetenser, samt stimulera och utveckla engagemanget genom utbildning, delaktighet, inflytande och ansvar.

2 kommentarer:

Martin Garlöv sa...

Vår systerkyrka visar att de vill ha nya medlemmar. Och få tillbaka medlemmar

www.blimedlemikyrkan.fi

Carina Etander Rimborg sa...

Hej Martin
Lysande - ett bra tips till Svenska kyrkans webbplats!