7 dec. 2009

Gudstjänster som ger hopp och mod!

Ett av föredragen på POSKs kyrkodagar i Uppsala 23-24 januari är Fredrik Modéus "…som ger hopp och mod för hela livet" - om gudstjänster och församling.

I helgens Eskilstuna-kuriren och i dagens Dagen kan vi läsa om biskop Hans-Erik Nordin, Strängnäs stift som på förra veckans stiftsfullmäktige var djupt orolig över att det firades förre gudstjänster, att det var så lite ungdomar i kyrkan och att de förtroendevalda bara blir äldre och inte fylls på med yngre krafter.

Jag kan bara hålla med om biskop Hans-Eriks oro. MEN… jag säger det också att det är församlingarna som måste ta tag i detta med gudstjänsterna. I POSKs handlingsprogram så står det:

Levande församlingar

Kyrkans tro tar sig uttryck i en församlingsgemenskap med ett levande gudstjänstliv som centrum. Att bygga levande församlingar är kyrkans viktigaste uppgift och en gemensam kallelse till alla som tillhör kyrkan. Gudstjänsten är hela församlingens gåva och ansvar. Frivilligas ansvarstagande i gudstjänsten ska uppmuntras. Det är angeläget med ett brett utbud av gudstjänstformer för olika åldrar och livssituationer. För en kristen kyrka är tron på Jesus Kristus som vår frälsare grundläggande. Detta måste tydligt framträda så att inte evangeliet går förlorat och ersätts av enbart allmänreligiösa eller etiska frågor.

Det här är en av våra allra viktigaste uppgifter - att fira gemensamma gudstjänster! Och som jag brukar säga när jag är ute och träffar POSK-grupper - det kommer inte fler människor om vi firar färre gudstjänster!

Vi måste också hitta gudstjänstformer som passar det lilla formatet, de gånger man inte är så många i en kanske ganska stor kyrka. För Jesus har lovat - där två eller tre av er är församlade, där är han mitt ibland oss! Detta löfte kan vi lita på och fortsätta bygga vår Svenska kyrka på. När vi samlas och ber tillsammans. När vi firar gudstjänst och lovsjunger i bibelvisor, psalmer eller nya lovsånger.

Lena Petersson, som sitter med i kyrkohandbokgruppen kommer också på våra kyrkodagar och pratar om just detta. Hur handboksgruppen tänker för att gudstjänsterna skall passa små och stora sammanhang.

För jag måste också säga till biskop Hans-Erik Nordin - det finns församlingar där det är fullt varje söndag. Där det finns massor av ungdomar och unga människor och människor som vill vara med och ta ansvar. Och de finns i Strängnäs stift också, det vet jag!



2 kommentarer:

Anonym sa...

Kärnfrågan är om människor får bröd när de kommer till kyrkan. Om inte så slutar de komma. Brödet är Jesus själv, en andlig upplevelse av gemenskap med Honom, inte en massa vackra former och strategier.

Utan den Helige Ande blir det kristna livet tomt och tungt, som att ansluta sig till en teori i stället för att uppleva Livet.

Svenska kyrkan behöver inte bara uppleva "åter till Skriften", som är grunden, utan även ett dop i Helige Ande och eld.

Får du inte uppleva detta där så gå till en kyrka där man tror på hela bibeln och där Anden får verka. Det är det naturliga för en kristen.

Den världsvida Lutherska kyrkan har idag endast ca en tiondel så många medlemmar som pingströrelserna/de karismatiska kyrkorna.

Tycker du det jag säger är flum, läs bibeln (Apg) utan skygglappar en gång till!

Vänlig hälsning

Ideellt forum / Fredrik sa...

Hej, läs gärna Hans-Eriks hela föredrag. Läser man hela föredraget får man en helt annan bild än den Dagen ger uttryck för. Mycket vision, stor framtidstro. Jag blir iaf inspirerad. Ideellt forum har bloggat lite om detta på vår blogg.
Man hittar också föredraget på Strängnäs stifts hemsida.
Allt gott - Fredrik