8 dec. 2009

Gudstjänster som ger hopp och mod! #2


I går skrev jag om biskop Hans-Erik Nordins tal till Strängnäs stiftsfullmäktige förra veckan. Uppgifterna hade jag hittat i bland annat tidningen Dagen. Jag fick en kommentar till den bloggposten där Fredrik från Ideellt forum uppmanade mig att läsa hela talet - eftersom han tyckte att det också uttryckte en stor portion av framtidshopp.

Så det har jag nu gjort. Du kan också hitta talet här>>

Biskopen ger bland annat en framtidsbild av hur kyrkan ser ut 2020. Så här säger biskop Hans-Erik:
"Året är 2020. Det har skett en successiv förändring i samhället det senaste decenniet där religionen har blivit allt mer synlig. Redan vid millennieskiftet började en förändring skönjas. Fler och fler av de som söker fäste för en tro, upptäcker kyrkans tvåtusenåriga skatt av andlighet. Prästerna ses mer och mer som andliga vägledare. Församlingarna har fullt upp med att arbeta på de sociala utmaningar som kyrkan står inför, och fungerar både som en kritisk och konstruktiv aktör i samhället. Många frivilliga deltar i viktiga insatser inom det som benämns det civila samhället. Gudstjänsten som navet för allt detta, har gått från förhoppningsfull retorik till levd praktik.

Den gudstjänstfirande församlingen har växt till i engagemang. Den nya handboken, som togs i bruk i Svenska kyrkan år 2013, följdes i Strängnäs stift av ett gudstjänstprojekt som gav skjuts och gudstjänstglädje. Detta har haft bärkraft under det senaste decenniet.

Det är uppenbart när jag idag träder in i församlingskyrkan att här blir den kristna församlingen till. Betoningen på den gudstjänstfirande församlingen har stärkts. Här möts jag av mångas delaktighet, men på ett lite mer avspänt sätt än tidigare. I processionen går numera barnen med. Det är ingen stor skara, men det finns barn med de flesta söndagar. De har olika uppgifter i gudstjänsten och även sin egen lilla minipredikan i samtalets form i angränsande rum (sakristia, brudkammare, söndagsskolrum) för att sedan delta i nattvarden, bordets gudstjänst. När gudstjänsten börjar hälsar kyrkvärden några gäster välkomna. De får stå upp och presenteras. Unga och äldre, konfirmander och några fjolårskatekumener har konkreta uppgifter, osv. Alla i kyrkorådet är engagerade i församlingens gudstjänst liksom de flesta medarbetarna.

Efter söndagens mässa är det en gång i månaden söndagsskola för vuxna, eftersom det växt fram ett behov av församlingsundervisning. Denna form av undervisning för vuxna har vuxit fram efter önskemål från engagerade medelålders personer. När man ändå är i kyrkan är det en lämplig tid och fungerande modell. Behovet av att fördjupas i sin tro har blivit tydligare de senaste åren, eftersom flera nya från vuxenkatekumenatsgrupperna har ställt den relevanta frågan: ”Och sen då? Hur ser nästa steg ut på trons väg?” Dessa nykristna, eller de som insett vad de fick i dopet, ställer många nyttiga frågor. Deras största supporters är ledarna för katekumenatet, de som själva söker fördjupning. Nu utgör inte katekumenatet den enda vägen, som människor hittar in i kyrkans gudstjänstgemenskap. Men det är en medvetet vald väg."
______________________

OK, den som inte är med på den här visionen räcker upp handen…

Ja visst, oron för färre gudstjänster finns i talet, oron över minskade ungdomsgrupper och allt det där. Men här finns också en tydlig, klar och fullt gripbar vision om hur det skall se ut om tio år i Svenska kyrkan. Och det är precis detta som vi i POSK hela tiden jobbar för. Genom att vi är med och tar ansvar för olika bitar, en del som förtroendevalda, andra i kören, andra med diakonala uppgifter, osv, osv. Precis det här!

Det finns många kyrkor i Svenska kyrkan redan idag där det är fullt varje gudstjänst. Där man inte kan komma några minuter försent - för då får du inte plats i kyrkan. Det finns församlingar som dubblar sina gudstjänster för att alla skall få kunna gå i kyrkan. Undervisning, bön och lovsång binder samman dessa församlingar. De har olika uttryck och olika inriktningar, men de finns alla i Svenska kyrkan. Det gör mig stolt! Och det gör att jag vill fortsätta som förtroendevald och det gör att jag vill fortsätta vara med i Svenska kyrkan!

(Och den som vill veta mer om kyrkohandboken, eller höra Fredrik från Ideellt forum, eller Fredrik Modéus berätta om församlingar - den anmäler sig till POSKs kyrkodagar för Nyvalda - Omvalda POSKare 23-24 januari 2010!)

Inga kommentarer: