18 nov. 2009

En lärande organisation?

Satt och pratade med en vän som skulle skriva om diakonin i Svenska kyrkan. Personen visade en bok som Svenska kyrkan nyligen givit ut - som handlade om diakoni. Efter att min vän läst den boken gick personen till sin bokhylla och plockade ut 6-7 böcker. Som handlade om diakoni. Som givits ut av Svenska kyrkan. Där det stod i princip samma saker. Som givits ut med 4-5 års mellanrum…

Jag baxnar! När skall vi börja jobba proffsigt i Svenska kyrkan? När skall vi börja vara en lärande organisation?

Vem som helst som har läst på universitet och skrivit en uppsats vet att man ALLTID börjar med att se efter vad som har skrivits förut! Vem som har gjort det, vilken vinkling var det på det skrivna, och sen utifrån det som skrivits förut - vilken utgångspunkt har jag när jag börjar skriva/diskutera den här frågan? Men inte Svenska kyrkan inte - där skall varje person sitta och uppfinna hjulet om och om och om igen…

Eller som när jag satt och pratade med en präst för ett tag sedan. Det handlade om frivilligt arbete och församlingsstrategi. Och jag såg boken av Tony Guldbrandzén i prästens bokhylla. "Har ni tittat i den boken?" frågar jag. "Nej," svara prästen "den är så gammal, det finns nyare böcker som skriver om samma sak, bättre". Men, tänker jag - hur kan prästen veta det - när boken inte är läst?

När skall Svenska kyrkan bli en lärande organisation? Ta tillvara på människors gåvor och bygga vidare?

(Boken Handbok i församlingsstrategi är skriven av Tony Guldbrandzén och Lars-Åke Lundberg och utkom 1991 på Origo förlag. På baksidan står det bla:
"Därför är det viktigt att kyrkan formar sina egna strategier och finner modeller som är lämpade för församlingens liv och verksamhet. Den här boken försöker kombinera andra verksamheters erfarenheter med ett språk som står i samklang med församlingsarbetets innersta väsen. Det ligger ofta nära till hands att ta itu med metodfrågor när man vill förändra eller utveckla ett arbete. Vi ställer oss gärna frågor av typen: "Hur skall vi göra?" Istället måste vi bygga vår strategi genom att först ställa frågor som "Vad skall vi göra?" Först när verksamhetens inriktning är klar och förankrad hos alla berörda, kan vi gå vidare och fråga oss hur det ska gå till och när det kan ske. Den här boken ger hjälp och vägledning till att genomföra detta. Den vänder sig till alla verksamma inom kyrkan, till anställda likaväl som till kyrkorådsledamöter och andra som ger kyrkan del av sin fritid)
"

1 kommentar:

Mats Rimborg sa...

Att utföra dubbelt, eller snarare mångdubbelt, arbete ligger djupt inbyggt i kyrkans organisation. Det är därför vi vecka efter vecka låter tusen präster över hela landet sitta och reflektera och skriva om samma texter, och i bästa fall bollar några stycken av dem sina idéer mellan sig. Hur många värdefulla predikningar leder detta till? Tio? I bästa fall hundra. Resten kunde vi lika gärna varit utan. Det är ett otroligt slöseri med resurser som ständigt pågår, och potentialen för att effektivisera är enorm.