I fredags skiljdes kyrkomötet åts för att den 20 oktober återigen träffas och fatta beslut. Under första sessionen har alla utskotten behandlar skrivelser och motioner och skrivit (förhoppningsvis) kloka betänkanden, som ligger till grund för kyrkomötets beslut. Du kan hitta alla betänkandena här>>.
Varför, undrar vän av ordning, är nästan alla motioner avslagna? Det där var väl bra förslag och idéer?
Ja, kära vänner, ofta är det bra förslag och idéer, men inte sällan är det något som redan görs, är under utredning eller redan har beslutats om. En motion kan ibland vara skriven för att något har inträffat i min församling eller mitt stift och jag ser en lösning "att bara kyrkoordningen var skriven så här i stället så skulle detta undvikas". Men tyvärr är det inte så lätt, därför att det lokala problemet och den lokala lösningen får implikationer på andra stift.
Vi har en kyrkoordning som skall gälla hela Svenska kyrkan och kunna användas i små och stora församlingar, olika situationer och olika problem.
Är det då onödigt att motionera till kyrkomötet? Nej, det tycker jag inte. För så mycket händer i utskottet. Av diskussioner och delande av erfarenheter. En ökad förståelse för att det kan finnas fler sidor och lösningar av problemet. Och därför är faktiskt betänkandena viktiga dokument. För de berättar om bakgrund, hur utskottet har resonerat och varför man kommit fram till de beslut man gjort.
Så läs och begrunda. Har du frågor eller synpunkter, tveka inte att höra av dig till "dina" valda ledamöter. Vi är ju faktiskt valda för att representera er!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar