9 sep. 2009

09 09 09

Idag är det 11 dagar kvar till kyrkovalet. Förtidsröstningen pågår för fullt och jag har fått rapporter om väl skötta röstmottagningsställen samt ställen där det saknas valsedlar.

Jag påminner igen - valnämnderna är skyldiga att se till att det finns valsedlar för kyrkomötes- och stiftsfullmäktigevalet vid röstlokalerna! Om det inte finns valsedlar för kyrkomötes- och stiftsfullmäktigevalet så har valnämnden inte skött sitt uppdrag!

Lokal grupper är skyldiga att se till att gruppen valsedlar för församling och ev samfällighet finns på röstmottagningsställena!

Så snälla - du som bor nära röstmottagningsstället - gå dit och kontrollera att era valsedlar finns tillgängliga. Se också till att det finns brevröstningspaket som ni kan dela ut ifall någon har svårt att ta sig till vallokalen. Dessa brevröster skall läggas på brevlådan senast 15 september för att vara framme hos stiftskansliet senast 16 september. Brevröstningspaketet kan också användas som budröstning och då kan budet lämna in rösten på valdagen.

I måndags anordnade "Letstalkaboutlove" en paneldebatt om HBT- och diskrimineringsfrågor med anledning av kyrkovalet. POSK twittrade ju i samband med denna debatt.
Här kan du läsa en artikel från GP>> om debatten och här kan du läsa ett längre referat på Göteborgs samfällighet webbplats>>. Kyrkan tidning har också rapporterat om debatten här>>.

Hans-Olof Andrén, vår ordförande, representerade POSK vid denna debatt. Så här sa han enligt GP:
- Vi har olika uppfattning inom vår grupp. Eftersom det finns starka motsättningar i Svenska kyrkan är det viktigt att vi behandlar varandra med kärlek och respekt, förklarade han.
Du kan också läsa vad vi skriver om äktenskap och vigsel på vår webbplats här>>
Sen vill jag påminna om att det är det sittande kyrkomötet som skall besluta i frågan vid årets kyrkomöte, inte de kandidater som väljs vid kyrkovalet 20 09 2009.

Här kan du läsa om nomineringsgruppernas viktigaste frågor - listade av tidningen Dagen>>

3 kommentarer:

Markus Holmberg sa...

Det är mycket riktigt det sittande kyrkomötet som ska ta ställning till frågan om kyrkan ska viga samkönade par (om nu inte frågan bordläggs). Men debatten kommer att fortsätta många år framåt. Frimodig kyrka har deklarerat att de kommer att göra allt för att riva upp ett beslut som går emot dem. Det är alltså av största vikt vad årets kandidater har för uppfattning.

Jag märker att POSK vill tona ner äktenskapsfrågan, och det är inte så konstigt - en röst på POSK är ju rena lotteriet, eftersom gruppen inte har kunnat enas om vad man ska tycka.

ÖKA är den enda partipolitiskt obundna grupp som klart och tydligt tagit ställning för samkönade äktenskap och bevarad kyrklig vigselrätt.

Carina Etander Rimborg sa...

Bäste Markus
Vi mörkar inte! Det är endast din tolkning.
Vi är tydliga med vad vi står och tycker om frågan.

Men kyrkovalet handlar inte bara om ifall homosexuella skall få gifta sig i kyrkan. Det är mycket, mycket mer. Till exempel - vad skall kyrkan göra om två år när ekonomin blir väldigt mycket sämre? Hur skall vi satsa då? Hur skall vi agera vid strukturförändringar? Var skall vi ha kyrkor och var behöver vi göra oss av med kyrkor? För det är ett framtidsscenario som vi står inför fortare än vi anar.

Om ÖKA endast vill låta debatten handla om de 50 homosexuella par som vill vigas i kyrkan (eller låt säga att det ökar med 100 eller 150 procent), så är jag förvånad. Visst handlar kyrkan och ansvaret som förtroendevald om någon mer än vigsel?

Vi tar ansvaret och vi har visionerna för hela kyrkans verksamhet. Vi har också erfarenhet med oss - och vi vill vara med och forma kyrkan även i framtiden!

Markus Holmberg sa...

Tagga ner, Carina!

Jag har inte påstått att POSK mörkar i äktenskapsfrågan - ni är tydliga med att ni inte har tagit ställning. Men en valfråga är det, denna gång och förmodligen i många kommande kyrkoval.

Det är klart att valet också handlar om många andra frågor. Men nu var detta en kommentar till ett blogginlägg där du tog upp just HBT-frågor.