7 aug. 2009

Tankar från en förstagångsväljare



Idag gästbloggar Sofia Rimborg, 16 år den 11 augusti och förstagångsväljare i kyrkovalet 20 09 2009.

Min moder bad mig att skriva en artikel om hur det är att vara förstagångsväljare. För det är faktiskt något som jag borde veta.

I och med att min mamma är den enda anställda i POSK så handlar samtalen vid middagsbordet rätt ofta om valet, eller POSKs valfrågor. Så om man tänker ur valperspektiv så är jag nog rätt insatt. I alla fall om man jämför med andra i min ålder.
För om jag inte hade haft föräldrar som var aktiva i POSK, hur hade jag då fått reda på att det var kyrkoval?

Jag kan försäkra er om att det inte är särskilt många i min ålder som ser på nyheterna, eller läser mer än serierna i tidningen och troligtvis är det ännu färre som bryr sig om att det är kyrkoval.

Jag kan säga er att det är inte särskilt mycket i dagens gudstjänster som lockar unga dit. För det mesta är det rätt tråkigt.
Min icke-kristna vän kom hem från USA nyligen, hon hade vart i en gospelkyrka i Chicago och sa till mig att om det hade vart ett sådant drag i kyrkan här hemma, då hade till och med hon kunnat tänka sig att gå i kyrkan…

Men att gå upp tidigt en söndag för att gå till kyrkan. En kyrka, som i de flesta församlingar spelar långsamma psalmer, har långa predikningar och går allmänt långsamt, för att det inte händer någonting.
Då orkar man inte. Då ligger man hellre kvar i en varm skön säng och bara njuter.

Fast det var faktiskt inte det jag skulle skriva om. Faktum är att jag inte riktigt vet vad jag bör skriva, förutom att jag tycker att alla som ställer upp i kyrkovalet är urkassa med att gå ut med information till ungdomar.

För hur många ungdomar lyssnar på debatterna i P1?
Hur många ungdomar läser kyrkans tidning?
Hur många ungdomar kommer till din kyrka för att gå på gudstjänst?

Vad har du gjort för att informera ungdomar i ditt stift om att det är kyrkoval?
För visst är det så att vi ungdomar är framtiden, det är vi som en dag ska ta över och styra kyrkan, så visst borde vi få vara med och bestämma?
Det är det vi får, problemet är att vi inte vet om det, för hur skulle vi kunna veta att det är val?

Nej, om ni vill ha folk som röstar så får ni söka folk där de finns. För jag tror inte att folk kommer att komma till er.

Var finns ungdomarna idag då?
Hur ska ni kunna få tag på oss?

Jag har ställt mycket frågor, jag ska ge er lite svar också.

Internet, tv, på busshållplatser, på stan, i skolorna, det är dit som ni måste söka er, för jag tror inte att de kommer att söka sig till er.

Förstagångsväljare var det ja…
Ska man välja i ett val bör man veta vad man har för åsikter och man bör veta vad de man röstar på har för åsikter.
Jag ska vara ärlig, jag har aldrig vart särskilt intresserad av kyrkopolitik, jag har inte haft någon anledning till att undersöka vad de olika som ställer upp i kyrkovalet tycker, för jag har ändå inte kunnat rösta.

Men en sak har slagit mig, vi har ett val för att bestämma vilka som ska bestämma i kyrkan. Bestämmer vi då att dessa människor bestämmer vad kyrkan tycker? Och i så fall, bestämmer de vad vi som är medlemmar i kyrkan tycker? Och om de bestämmer något som vi inte tycker att vi tycker, då tycker väl vi att vi valde fel i valet. Medan de som faktiskt tycker så som de förtroendevalda, som vi har valt till att bestämma vad vi tycker, har bestämt är nöjda.

Hängde du med?

Det är därför det finns olika ”partier”. För vi är inte mer än människor, vi har inte samma åsikter.
Därför har vi delat vår kyrka.
Vi är inte en enda enad kyrka, vi är en delad kyrka, som varje är tappar besökare.

Så om det är detta alla kyrkopolitiker vill då kommer inte jag att rösta.
Men om det finns någon som vill förändra kyrkan, till det bättre, genom att göra det roligare för alla att gå till kyrkan, genom att försöka förena alla de olika ”sorters” kyrkorna som finns i Sverige idag, då kan jag tänka mig att rösta.
För även om det är svårt, näst intill omöjligt kanske, eftersom att vi är olika människor med olika tankar och idéer. Så undrar jag om det inte är detta som bibeln talar om. Att det ska finnas en gemensam kyrka. Borde inte vi försöka att förverkliga det?

Frågan är bara: Hur ska jag kunna veta vem som vill förverkliga detta av alla de namn som står på valsedlarna?

3 kommentarer:

RogerL sa...

"Ska man välja i ett val bör man veta vad man har för åsikter och man bör veta vad de man röstar på har för åsikter."

Tja...
Detta är tanken bakom http://www.kyrkovalet.se/

Sofia, vilken fråga skulle du vilja ställa till de som ställer upp i kyrkovalet? (Det går enkelt att lägga in fler frågor...)

Men det verkar trögt, har försökt att få de som står på samma församlingslista som jag att fylla i.
(Vill börja smått)

(Väntar på uppdaterade data från svenska kyrkan för att öppna upp ordentligt - visste ni hur vanligt det är att församlingar i olika stift heter lika? Och att stiftsgränser inte följer länsgränser. Vilket leder till en soppa...)

Carina Etander Rimborg sa...

Hej Roger
Jag har nu talat med Sofia och frågat vad hon skulle tycka var en intressant fråga.
Hon ville givetvis veta vad nomineringsgrupperna tänkte göra för ungdomarna.
Och sen undrar hon vad de har tänkt att göra med Åh stiftsgård (men det är ju en fråga för Göteborgs stift).

RogerL sa...

Ungdomsfrågan är intressant för alla nivåer, även om kyrkopolitiker har svårt att göra något direkt (om man inte ställer upp som frivillig ungdomsledare...)

Hade faktiskt tänkt på att det kan finnas specifika frågor för en specifik församling eller stift!
(men det var inte helt fungerande - fixar...)