Fler motioner till hösten kyrkomöte handlar om internet. Bland annat en från Per Lindberg (POSK) som vill att Svenska kyrkan skall ha en interaktiv mötesplats som är icke kommersiell. Detta kan man läsa bland annat i Kyrkans tidning.
Du kan också höra ett inslag från Sveriges radio.
Svenska kyrkan finns idag på internet. De har en egen webbplats. De finns på Twitter och även på Facebook. Ingen av de två sistnämnda är dock särskilt uppdaterade. Bibelsajten och liknande webbplatser tar också upp frågor om tro, bibel och religion.
Men jag håller helt med motionärerna. Självklart skall Svenska kyrkan också finns på de arenor där människorna är. Och just nu är många, många ute på internet. (OBS! Detta kan dock ALDRIG ersätta mötet med en människa, ansikte mot ansikte!)
Sen tror inte jag att vi kommer att hitta en koncept som alla gillar! Det kommer alltid att vara någon som tycker det är fel ställe, inriktning eller budskap. Men om vi inte begränsar oss utan finns på många ställen så lyckas vi nog ändå nå några av dem vi aldrig träffar i gudstjänsterna eller annan verksamhet i församlingarna.
I tidningen Dagen hittar jag en artikel om en katolsk präst som varnar för Facebook , eftersom han anser att det kan driva unga människor till självmord. Och för inte så länge sedan var den stora nyheten att Svenska kyrkan skulle var med och utveckla ett dataspel om gamla testamentet.
POSK skriver i sitt handlingsprogram:
POSK menar att det är nödvändigt att prioritera barn och ungdomar. Unga människor behöver mötas av vuxna som är närvarande där ungdomarna befinner sig, till exempel i skolan eller i gemenskapen på internet.
3 kommentarer:
Facebook registrerar mycket om den enskilde. Många är oförsiktiga och blir för privata. Unga människor förstår inte allvaret i det.
Även bloggvärlden är hård för den som inte slipats av med tiden. Personangrepp och stalking förekommer.
Men det är här på internet som man möter folk idag. Här kan alla tala med alla utan föregående presentation. I kyrkan möter vi en liten redan frälst skara, på de mötesplatser vi tror vi har med allmänheten möter vi deras fasad mot oss. Men på internet möter vi folk som dom är. Med fördomar, dåliga erfarenheter, ilska och sorg... men också med längtan, frågor, behov och öppenhet.
Vi är ett antal som ägnar många ideela timmar åt att vandra kring på nätet bland människor. Ge ett ord... ställa en fråga... trösta... där vi kan.
Kanske behöver det styras upp, kanske kollas vilka som själavårdar i kyrkans namn. Så menar nog en del.
Men det behövs tänkas till om formerna. Min grej är ju att jag ger och tar... går bland bloggarna och talar om allt och inget... tycker till i min egen. Berättar på gott och ont. Och får förtroenden, öppet eller via den mail som finns angiven på min blogg, när det kniper till för någon. Mig känner man ju... tänker man...
Men kyrkan har ju inte uppskattat detta... utan försökte ju märka mig för att jag skriver blogg... först i överklagandenämnden friades den. Man såg inte vad jag gjorde positivt, man såg bara att jag kritiserade vissa företeelser. Jag skulle varit okritisk.
Så, det krävs verkligen att det tänks till. Och att man funderar över vad det är man vill ha för bild av kyrkan på nätet...
Jag berättar gärna mer om någon är intresserad...
Hela världen, Svenska kyrkans internationella arbete finns också närvarande på Facebook, Twitter, Digg och Delicious samt att vi har en egen blogg.
Lyssnade till diskussonen om svenska kyrkans webplats, var det kyrkostyrelsen som utfrågades?
Det framkom att det som står på www.svenskakyrkan.se är de enskilda skribenternas övertygelser, det som står om kristen tro behöver altså inte alls vara förankrat i kyrkans tro och bekännelse.
Detta är mycket underligt och måste göras något åt. Vilken annan organisation har det så? Tänk om skatteverket agerade så?
Skicka en kommentar