3 aug. 2009
Hur många träd har det gått åt?
Skall man vara glad eller ledsen?
Här ser du Martin Garlöv, POSK Uppsala. I hans förråd finns nu närmare 1 miljon valsedlar. Är detta vettigt?
NEJ! Säger jag och många POSKare med mig. (Bland annat Martin!) Vi vill ha ett indirekt val till alla nivåer utom till den lokal nivån. Då skulle vi slippa alla dessa valsedlar. Och spara en massa pengar som kan användas i Svenska kyrkans verksamhet istället. Och - inte minst - det skulle bli en bättre och säkrare demokrati för Svenska kyrkan!!!
I många garage, förråd och församlingshem fylls det nu på med valsedlar som skall användas den 20 september. Det kommer fler bilder - bara för att visa vansinnet (en av orsakerna) i att inte ha direkta val till alla nivåer.
Använd din röst klokt och rösta på POSK! Läs vårt handlingsprogram och hjälp oss att ta ansvar för Svenska kyrkan!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Fick en kommentar på min blogg på facebook…
Gunvor Hagelberg
Och inte bara för att spara träd. Det känns jättekonstigt att se listor på kyrkomötes, stifts och även på samfällighetsnivå för grupper som inte finns eller inte förmår finnas lokalt. Vilka ska då vi relatera till, vi som tar ansvaret i den lokala församlingen?
Egentligen är det två helt olika frågor:
1) Är det vettigt med ett pappersbaserat valsystem som genererar dessa miljontals blanketter? Kanske skulle kyrkan kunna/våga gå före med e-val?
2) Är det vettigt med direktval till stift och kyrkomöte, att utföra uppgifter som väljarna har en väldigt diffus bild av vad de kräver. Och att dit välja personer som man endast känner till namnet på och "41 år civilingenjör"
Hej RogerL
Jamen, precis, när det gäller fråga 2. Det är ju därför POSK vill ha indirekt val till nivåerna över det lokala valet.
När det gäller fråga 1 så finns det nog en del att fundera över där. Vi har ju valhemlighet i Sverige. Och kan man verkligen garantera att det blir valhemlighet om man har ett e-val? Vi deklarerar över internet - ja, visst. Men alla de uppgifterna är offentliga. Idén med e-val är bra och tål att tänka på. Men det är viktigt att alla kan garanteras valhemlighet också.
Tänk på hur många som får arbeta istället för att vara arbetslösa
Första frågan är om inte hela valapparaten är för tungrodd på grund av att den är kopierad från kommun/landsting/rikstdagsval?
Behöver vi 100% valhemlighet? (Vilket vi inte ens har idag - någon kan ju ha monterat en web kamera övanför bordet med blanketter eller i taket ovanför valbåsen - är det någon som tänker på att kolla?)
Det går att garantera valhemligheten tillräckligt vid e-val. Val har dock motstridiga krav:
1) Säker identifikation på vem som röstar.
2) Säker anonymisering av hur den röstar.
Men redan nu finns det platser i värden där man röstar via dataterminal. Bla i USAs presidentval.
Så visst går det att lösa.
Håller med, packade valsedlar i ett liknande föråd igår. Det här håller inte
Skicka en kommentar