18 juli 2009

Ett brev kom från England, fortsättning 5

Diskussionen om brevet fortsätter. Idag hänvisar jag till två artiklar i Östran.
Dels den artikel som stod 16 juli där Östran berättar om brevet samt om biskop Sven Thidevalls reaktion.
Dels en artikel som stod 17 juli där en Jonas Hellberg (s) inte vill att Svenska kyrkan skall ge efter för de ekumeniska påtryckningarna.
Och Östran har också en hänvisning till Dag Sandahls blogg, där han avslöjar att brevet kommit.

Vad säga om detta? Jo, jag skulle vilja reagera lite på Jonas Hellbergs (s) uttalanden. Det står:
Enligt Hellberg är det ett bekymmer att internationella kyrkor försöker påverka Sverige.
– Det är en orimlig påtryckning, de utländska kyrkorna har ingenting med det här att göra, det är Kyrkorådet och riksdagen som fattar beslut i frågan.
Men snälla Jonas Hellberg - det är väl självklart att vi måste höra vad de internationella kyrkorna säger. Vi lever i en kristen gemenskap, vi lever i en ekumenisk gemenskap.
Om vi inte skulle lyssna till andra kyrkor och bara göra som vi själv vill så är vi en sekt. Och Svenska kyrkan är ingen sekt! (NEJ, det är vi inte!)

Sen är det inte kyrkorådet som beslutar i frågan. Det är kyrkomötet - som beslutar om Svenska kyrkan skall ändra sin kyrkohandbok, så att det blir tillåtet att vigas även för samkönade par.

Riksdagen har redan tagit sitt beslut och det kunde inte kyrkan påverka. Så i Sverige är det redan tillåtet sedan den 1 maj 2009 för samkönade par att gifta sig.

Jag har sagt det förut, jag säger det igen - jag tror inte Svenska kyrkan skall behålla vigselrätten. Jag tror att vi skall välsigna alla ingångna äktenskap istället. Jag tror att detta är klokast för Svenska kyrkan och för ekumeniken. Och den ordningen finns ju redan i Svenska kyrkan, både för hetropar som för homopar.

Läs vad POSK säger om ekumeniken och om samlevnad i vårt handlingsprogram.

Sen tar Jonas Hellberg upp en viktig sak - nämligen lagförslaget i Litauern. Jag tycker det är ett fullständigt horribelt lagförslag som vi självklart skall protestera emot. Och som ordförandeland i EU så kan Sverige också med tyngd säga ifrån. Men varför det därför skulle vara extra viktigt att Svenska kyrkan tillåter kyrkliga vigslar förstår jag inte.

Läs mina tidigare inlägg här:
14 juli
15 juli
16 juli
17 juli #1
17 juli #2

Inga kommentarer: