5 juni 2009

Inträde och utträde

Jag läser i flera tidningar på nätet att Svenska kyrkan har KO-anmält en webbplats som heter "Kyrkoavgiftningen.se". Webbplatsen erbjuder människor hjälp med att fylla i en blankett så att man kan gå ur Svenska kyrkan. För detta betalar sedan personen 100 kronor till webbplatsen.

Det Svenska kyrkan skriver i sin anmälan är att webbplatsen anför felaktiga uppgifter om vad man får eller inte får för sin medlemsavgift. I Skånskan.se skriver Johan Dahlén om anmälningen och det pressmeddelande som webbplatsen har bemött anmälningen med.


Förbjud den avgiftsbelagda hemsidan kyrkoavgiftningen.se att marknadsföra sig med hjälp av felaktigheter. Den uppmaningen riktar Svenska kyrkan i en anmälan till konsumentombudsmannen (KO).

Kyrkan reagerar bland annat mot att den som använder webbtjänsten för att begära sitt utträde får felaktiga uppgifter om hur mycket pengar den sparar. I sin anmälan skriver Svenska kyrkan att den påpekat detta för hemsidans ansvariga, men inte fått något svar, och att de enligt kyrkan felaktiga uppgifterna inte ändrats.

Det stämmer inte heller, påpekar kyrkan, att ickemedlemmar i stort får del av samma tjänster som medlemmar vid vigsel eller begravning. Detta ska enligt anmälan förespeglas dem som köper kyrkoavgiftningens tjänster.

De ansvariga för Kyrkoavgiftningen säger sig ha fått kännedom om KO-anmälan via medier under torsdagen, och kommenterar de olika punkterna i anmälan såhär i ett pressmeddelande:

1. Svenska kyrkans påstående att hemsidans tabell över hur mycket man sparar på att lämna Svenska kyrkan är felaktig.

Kyrkoavgiftningen: "På vår hemsida finns möjlighet att via en kalkylator själv beräkna hur mycket man sparar på att gå ur Svenska kyrkan. Dessa uppgifter hämtas ifrån Svenska kyrkans hemsida och dubbelkontrolleras med Skatteverkets hemsida. Om deras uppgifter skulle vara felaktiga så har vi tyvärr inga andra källor att tillgå."

2. Svenska kyrkans påstående att hemsidan ger sken av att kyrkan inte behöver medlemmarnas avgifter.

Kyrkoavgiftningen: "Att informationen på vår hemsida skulle ge sken av att Svenska kyrkan inte skulle behöva medlemmarnas avgifterna är en högst subjektiv åsikt. Vi redovisar uppgifter över vad man eventuellt kan förlora vid ett utträde samt uppgifter över vilka privilegier man fortfarande kan åtnjuta."

3. Svenska kyrkans påstående att hemsidan luras att tro att kyrkan ställer upp på samma sätt oavsett om man är medlem eller inte.

Kyrkoavgiftningen: "Vi är noga med att redovisa vilka konsekvenser ett utträde kan ge. Denna information förmedlas via hemsidan och i anknytning till att man får utträdesmaterialet hemskickat. Detta för att det inte skall råda några oklarheter kring vad det innebär att gå ur Svenska kyrkan"

Johan Dalén
och TT
Jag tar mig genast till Svenska kyrkans webbplats för att se om jag hittar information om hur man går med i Svenska kyrkan. Det borde ju vara något som är intressant för Svenska kyrkan att tala om.

Och när jag har letat mig till flik "Om Svenska kyrkan", flik fem, hittar jag en rubrik som heter "Medlemskap". Klickar jag där hittar jag tre nya rubriker och jajamensan - där fanns minsann information om "hur blir man medlem?".

Jag kan beställa en blankett eller skriva ett brev (och detta är gratis om man bortser från frimärkesavgiften). Däremot kan jag inte göra anmälan direkt på nätet - vilket känns ganska udda i dagens läge. Men vem vet? Kanske kommer denna möjlighet på den uppdaterade webbplatsen.

Jag tycker det är bra att Svenska kyrkan KO-anmäler en webbplats som erbjuder tjänster som skadar kyrkan. Men det vore också bra om det ännu enklare än det är nu - kunde gå att anmäla sig till Svenska kyrkan som medlem.

Positivt är i alla fall att Svenska kyrkans webbplats också har en rad skäl att vara kvar - eller gå med - i Svenska kyrkan. Medlemsvård är viktigt!

3 kommentarer:

Mats sa...

Såvitt jag kan bedöma är uppgifterna som lämnas på den kritiserade webbplatsen i sak korrekta, och när jag provade med min egen inkomst för 2008 så räknade den ut exakt samma belopp som Skatteverket har kommit fram till, om man fyller i "Beskattningsbar förvärvsinkomst" i rutan där det står "Årsinkomst".

Naturligtvis är det onödigt att betala 100:- för att få hjälp med något som är avgiftsfritt, men det hade nog varit klokare av Svenska kyrkan att undvika att ge denna plats någon publicitet alls. Den här anmälan lär inte leda till något KO-ingripande.

Att kyrkomötet dessutom har lämnat öppet mål genom att inte införa något tak för kyrkoavgiften är bara ytterligare ett tecken på att kyrkan saknar förståelse för hur vanliga människor agerar. Det hade varit ett mycket bättre sätt att försöka minska utträdesfrekvensen.

/L-JS sa...

Håller helt med om att det är rätt av Svenska kyrkan att KO anmäla denna webbsajt för detta.

Hoppas de nu kommer att för enkla med att bli medlem i Svenska kyrkan på deras webbsida.

Medlemsvård till medlemmarna är A och O som är super viktigt så klart!.

Men på Svenska Kyrkans Unga kan man ju bli medlem direkt på nätet helt gratis.

https://medlem.svenskakyrkansunga.se
- klicka på "Bli medlem"

Mer information om deras Medlemskap:
http://www.svenskakyrkansunga.se/default.asp?number=178

;-)

Anonym sa...

OK, vad man kunde vänta sig:

Kyrkan prioriterar att göra en KO-anmälan framför att göra sig själv tillräckligt attraktiv för att göra den där hemsidan onödig.

Men att göra sig attraktiv för oss medlemmar, förefaller ligga lååångt ner på listan.