I ledaren i tidningen Kyrka och Folk kritiseras Frimodig kyrka för att ha gjort avsteg från den apostoliska bekännelsen när man låter kvinnliga präster stå med på kyrkomöteslistan samt att missionsprovinsen inte får förknippas med Frimodig kyrka.
Jag kan bara konstatera att det är inte enkelt när man kommer som ny nomineringsgrupp. Det finns många förväntningar och idéer om hur frågor skall drivas. Och sen finns det en verklighet i Svenska kyrkans organisation som gör att det helt enkelt är nödvändigt att ta vissa beslut i det "politiska" spelet.
I POSK säger vi tydligt att det är mångfalden som är styrkan inom Svenska kyrkan. Mångfalden och dialogen. Men att det också är viktigt att följa de beslut som kyrkan har tagit. Det gäller bland annat beslutet om präster som är kvinnor.
Frimodig kyrka bildades för att de inte kände att de fick rum i POSK. Det är bara att beklaga - men ytan av obundna grupper där man kan känna sig hemma blev därigenom större för väljarna. Med Frimodig, ÖKA och POSK.
En röst på POSK ger däremot möjlighet att påverka inte bara i kyrkomötet utan också i kyrkostyrelsen och alla utredningar som drivs på nationell nivå. Det är också POSK som har varit drivande i många av de frågor som är viktiga för de partipolitiskt obundna grupperna. Och vi ger inte upp!
3 kommentarer:
Men Frimodig kyrka kommer att växa i detta valet så att vi blir representerade i kyrkostyrelsen.
Det är ju därför vi har val, så att väljarna kan ge andra grupper förtroende. Gruppers representation är inte statiskt, val efter val.
Hej!
Det låter ju på dig som om du är säker på att POSK behåller sin ställning i kyrkomötet efter valet. Hur stor är risken att ni tappar mandat så att ni förlorar er plats i kyrkostyrelsen?
Om jag kryssar en person jag har förtroende för i POSK är ju risken uppenbar att en med motsatt uppfattning i vissa kärnfrågor får platsen i kyrkostyrelsen, eller hur?
Hur ska jag tänka?
Hoppas ändå på en politkerfri kyrka.
Hej Jan-Anders och Anonym
Det är bra om den obundna rörelsen växer i valet. Det hoppas vi ju alla.
Självklart inser jag också att representationen inte är statisk. Det har vi märkt flera gånger. Till exempel har ju också POSK utsatts för kritik inom de egna leden flera gånger - så mycket att två nya grupper har bildats ur detta, ÖKA och Frimodig kyrka.
Men jag ser också att POSK har ett starkt förtroende hos väljarna och att våra representanter har gjort, och gör, ett bra jobb för Svenska kyrkan.
Sen kommer vi inte att få en politikerfri kyrka - för alla beslut vi tar är på ett eller annat sätt politiska beslut. MEN - den stora skillnaden är att det inte är partipolitiken som skall styra oss. Utan avsett vilken politisk färg vi har i de allmänna valen så kan vi ta beslut som gagnar Guds rike på jorden.
Jag vet inte vilka kärnfrågor det är du syftar på, Anonym, men idag har vi två ordinarie representanter i kyrkostyrelsen och två ersättare. I de få frågor som POSK inte har en egen linje ser dessa till att flera linjer får en röst.
Och det är väl ändå detta vi innerst inne vill? Att samvetet och den egna övertygelsen skall vara ledande och inte ett gemensamt "partibeslut" som skall trumfa min egen åsikt.
Skicka en kommentar