>>Läs Kyrkans tidnings artikel här>>
>>Läs Dagens artikel här - plus många länkar>>
Riksdagen debatterade frågan från klockan nio på morgonen till 14.30 på eftermiddagen. Beslutet togs med röstsiffrorna; 261 röstade för, 22 var emot och 16 avstod från att rösta. Ytterligare 50 uteblev.
I kyrkomötet i höst skall Svenska kyrkan besluta om vi vill ha kvar vigselrätten eller om vi skall avsäga oss den. Enligt Anders Wejryd så har tydligen Svenska kyrkan redan bestämt sig. Och enligt tidningen Dagen så säger sex av stiften som skickat in svar på remissen, att man tycker det skall vara samma ordning för homosexuella par som för heterosexuella.
>>Läs artikeln i Dagen här>>
POSK har inte tagit ställning i sakfrågan och säger i sitt kortprogram:
Respekt och hänsyn
För POSK är det en självklarhet att alla, oavsett sexuell läggning, ska mötas med respekt och välkomnas i Svenska kyrkan och i POSK. I alla parrelationer är det viktigt med en ansvarsfull sexualitet. POSK vill verka för att Svenska kyrkan arbetar mer med frågor kring samlevnad och sexualitet, vilket bland annat inkluderar bibeltolkning och barnens rättigheter. POSK menar att Svenska kyrkan med sin lutherska äktenskapssyn kan rymma olika uppfattningar i vigselfrågan utan att dessa blir kyrkoskiljande.
4 kommentarer:
Ni skriver att olika ståndpunkter i frågan i behöver vara kyrkoskiljande. Så bra då! Men vi är rätt många som tycker att detta är en oerhört angelägen fråga. Varför kan vi inte få besked om hur POSK tänker ställa sig i frågan i höstens kyrkomöte? I synnerhet eftersom det faktiskt är kyrkoval innan kyrkomötet fattar sitt beslut.
Bäste Erik!
Jag antar att du skulle skriva att frågan inte behöver vara kyrkoskiljande.
Jag tycker nog att vi är oerhört tydliga med att POSK inte kommer att ge ett mer besked än att vi inte tar ställning i frågan.
Det är precis som du säger att kyrkomötet som träffas i höst, dagarna efter valet, som skall ta ställning i frågan om vigselrätten. Men det är inte de nyvalda som skall ta beslutet utan de som sitter i kyrkomötet nu.
Inom POSK finns båda eller alla åsikter representerade. Både den åsikt som Frimodig kyrka har (äktenskap endast för man och kvinna, annars släpp vigselrätten) och den som ÖKA har (äktenskap för hetero- och homosexuella och behåll vigselrätten). Och varianter på detta, gissar jag.
Nej, du kan inte få ett tydligare besked från POSK än det här. Det spelar ingen roll hur många gånger du frågar.
Personligen har jag sagt att jag tycker att Svenska kyrkan skall släppa vigselrätten. Jag vet att flera i kyrkomötesgruppen tycker som jag. Men jag vet också flera i gruppen som tycker det var ett klokt beslut igår samt att de vill behålla vigselrätten.
Det vi i POSK säger är att frågan inte är kyrkoskiljande. Det finns olika syn på äktenskapet inom Svenska kyrkan (och det oavsett vad ärkebiskopen säger att "kyrkan" tycker) och att det inom den Lutherska traditionen finns möjlighet till olika synsätt. Vi vill hålla samman Svenska kyrkan och ge möjlighet för båda synsätten.
Hej och tack för en riktigt välskriven och intressant blogg!
För någon månad sedan var det en debattartikel införd i KT där författarna (om minns rätt) på slutet konstaterade att så gott som alla grupper i valet (och där räknades POSK in) nu bejakar att kyrkan ska viga även enkönade par.
Med tanke på er ståndpånkt att inte ta ställning så funderar jag över vad ni tänker kring detta och hur jag som röstare bör tänka. Finns det ett outtalat faktum att de flesta POSKare (åtminstone på riksnivå) personligen är positiva till "homovigslar"? Oavsett hur man själv vill påverka i valet så vill man ju förmodligen veta vilken effekt min röst får i praktiken, trots programmets neutralitet. Får man själv ringa/maila/skriva runt till alla valda/kandidater för att få klarhet om detta?
Allt gott och lycka till i ert arbete!
Hej Simon
Först - Tack för din uppmuntran!
Sedan - du undrar vad din röst kommer att spela för roll i praktiken. Rent krasst kan jag ju säga att när det gäller vigselfrågan så kan du inte genom höstens val påverka den frågan alls. Det är det gamla kyrkomötet som beslutar i frågan - veckan efter kyrkovalet har varit. De som du väljer i kyrkovalet kommer inte att tillträda förrän 2010 i oktober, det vill säga ett år senare…
Då undrar du hur POSK-gruppen som nu sitter i kyrkomötet ställer sig i frågan. Jag kan inte på rak arm säga hur många som är för eller emot. Jag tror också att många har olika ingångar. Jag vet flera som kommer att rösta emot att Svenska kyrkan behåller vigselrätten. Men jag vet också många som kommer att rösta för.
Jag vet att det var många som var för välsignelsegudstjänsten, men det var också flera som var emot. Och jag tror också att man hade flera olika skäl till sina olika ställningstagande.
Det POSK säger, och också kommer att förtydliga i sitt handlingsprogram, om det går igenom på årsmötet - det är att frågan inte är så viktig att den är kyrkoskiljande eller kyrkosplittrande. POSK säger att det inom den lutherska traditionen finns olika uppfattningar och det är vi medvetna om. Och vi tycker det är OK att det finns dessa olika uppfattningar. Vi vill ändå hålla ihop kyrkan.
När det gäller artikeln som du hänvisar till (jag kommer inte riktigt ihåg vilken det var) - så kan man inte säga att POSK har tagit ställning i frågan. Det tror jag har framkommit tydligare av senare artiklar. Att det inte finns ett tydligt ställningstagande tycker andra grupper i kyrkomötet är frustrerande. Men så är det. Vi vill att det skall finnas möjlighet till mångfald och att man skall kunna få rösta efter sin egen övertygelse.
I kyrkovalet i höst finns det möjlighet att sätta tre personkryss på listan. Genom att kryssa de personer som man har mest förtroende för (människor som du känner tycker som du, i frågor som är viktiga för dig) kan du eventuellt påverka vilka POSKare som kommer in i kyrkomötet. Det är ett sätt att påverka kommande mandatperiod. Men när det gäller höstens kyrkomöte så är det vi som redan sitter där som kommer att få bestämma i den nu aktuella frågan.
Jag hoppas att mitt svar har hjälpt till lite på vägen…
Skicka en kommentar