24 feb. 2009

Skillnad mellan ÖKA och POSK

Inför kyrkovalet hittar jag på ÖKAs webbplats en "Frågor o svar"- sida.

Hittar då detta: (det som står på frågesidan är kursivt)

Nämn någon skillnad mellan ÖPPEN KYRKA och POSK!

De som ställer upp för ÖPPEN KYRKA som förtroendevalda lovar att verka för vårt program. POSK skriver uttryckligen på sin hemsida att deras förtroendevalda kan agera helt enligt sin egen uppfattning.

Då säger jag: De som ställer upp för POSK ställer givetvis upp på POSKs handlingsprogram. Det är framtagit i demokratisk ordning. Men givetvis är det så att alla kan inte tycka lika i allt. Då har vi ingen partipiska som viner - man måste inte tycka som alla andra. Men man måste alltid diskutera och förankra sina beslut i sin grupp. POSK är för mångfald och ser detta som en rikedom - inte ett hot.

ÖPPEN KYRKA kräver direkta val på alla nivåer för att slå vakt om demokratin inom kyrkan.POSK förordar indirekta val på alla nivåer förutom kyrkoråd (stiftsfullmäktige, kyrkomöte etc).

Då säger jag: POSK ser indirekta val som ett sätt att värna demokratin i kyrkan. Vi ser församlingsnivån som den viktiga för att Svenska kyrkan skall leva. Ur församlingsnivån skall de som bestämmer i övriga nivåer väljas. Och ingen skall kunna väljas in till kyrkomötet, Svenska kyrkans högst beslutande organ som beslutar om Svenska kyrkan tro, bekännelse och lära - utan att vara förankrad i församlingsnivå och ha ett mandat därifrån. Det ser POSK som enda sättet att slå vakt om Svenska kyrkan och dess demokrati.

ÖPPEN KYRKA anser att kyrkan skall styras av demokratiskt valda representanter för dess myndiga medlemmar, dvs alla över 16 år. POSK tycks mena att hon i stället skall styras av "kyrkfolket", alltså bara de som går i kyrkan mycket ofta. Frimodig kyrka förefaller anse att bara en, enligt deras uppfattning rättrogen elit från de rätta kyrkbänkarna borde styra hela vår kyrka.

Då säger jag: POSK säger att våra kandidater är människor som är förankrade i församling och gudstjänst. Det är de som är med i kyrkan som också skall vara med och besluta om kyrkan. Det finns många sätt att vara förankrad i Svenska kyrkan. Det kan vara ungdomsgruppen, kören, bibelstudiegruppen, konfirmandföräldern - bara för att nämna något! Och givetvis skall dessa välja demokratiskt!

Inga kommentarer: