8 dec. 2008

Kyrkoantikvarisk ersättning

Jag hittar en artikel hos tidningen Dagen som jag missade i fredags. Det handlar om förhandlingarna som Svenska kyrkan har med staten angående den kyrkoantikvariska ersättningen. När kyrkan och staten genomförde relationsförändringen (för nån skilsmässa var det inte), så skrevs ett avtal om ersättning för bevarandet av kyrkorna. Nu skall detta förhandlas om.

Det har genomförts en hearing och förhandlingarna pågår.

Det är klart att det också handlar om hur vi skall ha råd att ha kyrkor öppna i hela landet, så att vi kan fortsätta vara en rikstäckande kyrka. Men det handlar också om kulturvärden - som inte bara berör oss som kristna utan också berör historien och alla.

Men oavsett detta - så tycker jag nog att församling och möjligheter att fira gudstjänst måste gå först.

I POSKs handlingsprogram skriver vi under förvaltarskap

Förvaltarskap

POSK anser att all förvaltning av egendom i kyrkan ska göras i enlighet med kyrkans grundläggande värderingar. Förvaltarskapet i bibeln utmärks av att vi av Gud har fått gåvor, som både vi och våra medmänniskor ska ha glädje av. Att förvalta dessa Guds gåvor är ett uppdrag som sträcker sig mot framtida generationer. POSK menar därför att all egendoms- och kapitalförvaltning ska vara långsiktig, effektiv och bedrivas på ett etiskt och ekologiskt ansvarigt sätt.

Våra kyrkor och kyrkogårdar är viktiga kulturarv. Svenska kyrkan har också tillgångar i form av jord, skog och värdepapper. Vi vill genom en klok förvaltning av kyrkans egendom och ekonomiska medel bevara dessa värden och skapa förutsättningar för en aktiv församlingsverksamhet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Borde vara möjligt att se via webben: http://ripa.riksdagen.se/ripa.fcgi?op=archive&pgm_id=1110812040064177311&search%5Fparlamentary%5Fsession=2008%2F09&search%5Ffreetext=kyrkan&rpage=0
En av POSK:s ledamöter i kyrkostyrelsen verkar måttligt road av utfrågningen (såg en repris på 24).