4 nov. 2008

Äktenskapsbalken, igen

I tidningen Dagen läser jag att de ringt runt till landets biskopar och till kyrkostyrelsen för att fråga hur de ställer sig i vigselfrågan och om kyrkan skall behålla vigselrätten om det blir en könsneutral äktenskapsbalk.

Läs resultatet här i Dagen. Se också nedan.

Martin Lind, Linköpings stift: Nej. Vill att Svenska kyrkan behåller vigselrätten.

Erik Aurelius, Skara stift: Uppgift saknas.

Hans-Erik Nordin, Strängnäs stift: Uppgift saknas

Thomas Söderberg, Västerås stift: Nej. Har tidigare uttalat sig till Dagen.

Sven Thidevall, Växjö stift: Vill inte uttala sig.

Antje Jackelén, Lunds stift: Uppgift saknas.

Carl-Axel Aurelius, Göteborgs stift: Ja. Har uttalat starkt stöd för civilrättslig reglering av samlevnad i bland annat Göteborgs-Posten.

Esbjörn Hagberg, Karlstads stift: Ja. Har tidigare uttalat sig positivt för en civilrättslig reglering av samlevnad och mot könsneutrala äktenskap.

Tony Guldbrandzén, Härnösands stift: Vill inte uttala sig.

Hans Stiglund, Luleå stift: Har uttalat sig mot könsneutrala äktenskap.

Lennart Koskinen, Visby stift: Nej.

Caroline Krook, Stockholms stift: Ja.

Sammanställningen av biskoparnas hållning i frågan är gjort utifrån en rundringning samt tidigare uttalanden.

KYRKOSTYRELSEN

Levi Bergström, 1:e vice ordf, Luleå stift, s: Nej.

Iréne Pierazzi, Stockholms stift, s: Nej

Gunnar Prytz, Skara stift, s: Vill inte uttala sig.

Anna-Maria Björkman, Växjö stift, s: Ingen uppgift.

Margarethe Isberg, Västerås stift, s: Nej.

Staffan Holmgren, Göteborgs stift m: Ja.

Annette Lundquist Larsson, Stockholms stift, m: Jag är inte färdig med den frågan än.

Hans Wallmark, Lunds stift, m: Kanske.

Sten Elmberg, Strängnäs stift, c: Nej.

Ingrid Smittsarve, Visby stift c: Nej

Nils Gårder, Lunds stift, posk: Ja.

Anna Lundblad Mårtensson, Linköpings stift, posk: Jag har inte bearbetat den frågan än.

Kristina Töyrä, Luleå stift, kd: Kanske.

Britt Louise Agrell, Uppsala stift, FiSK: Ingen uppgift.

Det finns ingen entydig linje, som jag ser det. Det visar på frågans komplexilitet som vi faktiskt måste ta på allvar. I POSKs handlingsprogram skriver vi, under rubriken Samlevnad, om frågan så här:

POSK vill värna om samlevnad i ömsesidig kärlek, trohet och respekt och om en trygg uppväxtmiljö för barnen. I alla parrelationer är det viktigt med en ansvarsfull sexualitet.

För POSK är det en självklarhet att alla, oavsett sexualitet, ska mötas med respekt och välkomnas i Svenska kyrkan och i POSK. Partnerskapslagens tillkomst gjorde att Svenska kyrkan påskyndade arbetet med reflektionen kring homosexuell samlevnad. Numera finns en ordning i Svenska kyrkan för välsignelsegudstjänst för samkönade par som ingått partnerskap.

Det finns i Svenska kyrkan en majoritet bakom beslutet om välsignelsegudstjänst för samkönade par. Det råder vidare samförstånd kring att enskilda präster kan välja om de vill leda en välsignelsegudstjänst eller ej. När det gäller frågan om kyrklig vigsel för samkönade par är meningarna inom Svenska kyrkan delade och debatten kommer förmodligen att vara aktuell under lång tid.

POSK vill verka för en fortsatt teologisk reflektion kring samlevnad och sexualitet som bland annat inkluderar frågor om bibeltolkning och barnens rättigheter. Det fortsatta arbetet bör också innefatta ekumeniska konsultationer med andra kyrkor, särskilt kyrkorna inom Borgågemenskapen och Sveriges kristna råd. POSK vill arbeta för att samtal om samlevnad förs på alla nivåer i Svenska kyrkan och med respekt för olika uppfattningar. Utgångspunkten är att föra dialog och fatta beslut på ett sådant sätt att kyrkosplittring inte uppstår.

Alltså… Vi i POSK ser att det finns många olika syn på frågan. Men vi tycker det är viktigt att föra en bra och tydlig dialog, att inkludera bibeltolkningen och framförallt barnens rättigheter. För det handlar inte bara om föräldrars rättigheter till barn - det handlar om barnens rättigheter till föräldrar. Och vi vill att frågan skall behandlas så att det inte uppstår kyrkosplittring.

Om jag har förstått frågan rätt så handlar det om för Svenska kyrkan om vi vill göra en ändring i kyrkohandboken, om det blir en könsneutral äktenskapsbalk. En fråga om måste beredas och behandlas i kyrkomötet. Så även om lagen ändras så kan inte kyrkan börja viga samkönade par innan den ändringen är gjord. Om jag har förstått saken rätt. Men det finns säkert någon som vet bättre?


Inga kommentarer: