Igår var jag i Västerviks POSK-grupp. De hade också bjudit in körfolk, körföräldrar, barntimme- och förskoleföräldrar. Tyvärr var det ingen av dessa som kunde komma. Men jag träffade en hel hop med engagerade människor som brinner för sin kyrka och dess verksamhet.
Jag fick frågan - Hur får vi unga intresserade människor att stanna kvar, de hinner ju inte med? Vissa uppgifter som förtroendevald tar ju så mycket tid?
Jag kunde inte svara på den frågan igår - men jag har funderat under natten och morgonen.
Jag tror att det är viktigt att börja med att fundera över vad uppdraget som förtroendevald innebär. Skriv ner allt som du själv gör - i timmar och i uppgifter. Var tydlig med detta när du talar med den som du vill skall ställa upp.
Fundera sedan på vilka arbetsformer som er POSK-grupp, kyrkoråd, fullmäktige (eller vad det kan röra sig om) använder sig av. Träffas ni ofta? På vilka tider? Har ni lagt ut sammanträdestider för hela terminen? Har ni planering för hela terminen, året eller planerar ni från gång till gång? Hur ser delegationsordningen ut? Kan arbetsuppgifterna fördelas på ett annat sätt? Kan organisationen kanske se annorlunda ut, som skulle underlätta för andra att också ställa upp? När ett fyllnadsval skall förättas - frågar vi då någon som vi vill få in (nu är det bara ett år kvar - en perfekt prövotid) eller tar vi första bästa tillgängliga?
Det är kanske inte ett svar på frågan - men kanske är det viktigt att vi ställer oss dessa frågor så att vi inte cementerar ett sätt "bara för att det alltid har varit så".
Sen tar det tid - det tar tid att förändra, att utarbeta arbetsformer som, så småningom, gör att arbetetet flyter på enklare. Det tar tid! Det är jobbigt! Men det är värt det!
Nu måste jag avsluta. Skall åka till Linköping, planera kyrkodagarna i januari samt träffa POSK i Linköpings stift ikväll.
Jag hann in i Petri kyrkan också - men det får jag skriva om senare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar