17 nov. 2008

Arkitektur och kyrka


På eftermiddagen igår var jag i min boendeförsamling Härlanda. Både Härlanda kyrka och Björkekärrs kyrka firar nämligen 50-årsjubileum i år som kyrkor. (bilden på Härlanda, från deras webbplats)

Björkekärr byggdes som en småkyrka i Härlanda församling (vi var ett då) och invigdes pingsten 1958. Så vi firade en vecka runt pingst i år. Härlanda kyrka var "moder"kyrkan och invigdes advent 1958. Båda kyrkorna är i tegel och på sina sätt mycket speciella. Båda har också mycket kända kyrkoarkiteketer.

Björkekärr (tillbyggd 1972 samt 2001) är ritad av Johannes Olivegren som också bl.a. har ritat Biskopsgårdens kyrka, Betlehemskyrkan, Saronkyrkan (alla dessa i Göteborg) och Uppenbarelsekyrkan i Hägersten. (Foto: Björkekärrs kyrka, från Webbplatsen)

Härlanda kyrka är ritad av Peter Celsing Han har också ritat bl.a. St Tomaskyrkan.

I Härlanda församling har man under november månad en mycket intressant föreläsningsserie "Tid och rum" där man fokuserar mycket på kyrkorummet och dess användning.

Och i går kom turen till Anders E Björkman att komma och jämföra Johannes Olivegren och Peter Celsing och deras tankar inför kyrkorummet. Superintressant! Det är så oerhört spännande att höra att kyrkorummet bara inte är en byggnad - det finns också en tanke med varför saker är placerade där de är, att ljuset kommer in som det gör, att lampor, predikstol, dopfunt är utformade som de är. Och att två arkiteter som verkade samtidigt hade så olika tankar för sina kyrkor.

Den sista föreläsningen i Härlanda kommer att handla om "Kyrkan som livets scen". Då kommer Niclas Hjulström , skådespelare, Jonas Eek, präst och domkyrkoteolog samt Sofia Lilja, arkitektstuden att prata om kyrkans rum som väver människors livsberättelser. (söndag 23 november kl 16.00)

Beställ boken om Björkekärr här (läs mer på Björkekärrs flik om 50-årsjubileet.)
Få mer information om Härlandas bok här.

SÅ… kan jag även få en POSK-vinkling på detta? Nja, det står inget om gudstjänstrummet eller byggnaderna i sig, i vårt handlingsprogram.

Men det står om levande församlingar
Kyrkans tro tar sig uttryck i en församlingsgemenskap med ett levande gudstjänstliv som centrum. Att bygga levande församlingar är kyrkans viktigaste uppgift och en gemensam kallelse till alla som tillhör kyrkan. Gudstjänsten är hela församlingens gåva och ansvar. Frivilligas ansvarstagande i gudstjänsten ska uppmuntras. Det är angeläget med ett brett utbud av gudstjänstformer för olika åldrar och livssituationer. För en kristen kyrka är tron på Jesus Kristus som vår frälsare grundläggande. Detta måste tydligt framträda så att inte evangeliet går förlorat och ersätts av enbart allmänreligiösa eller etiska frågor.
Och det står under rikstäckande

I hela landet måste det finnas rimliga möjligheter att delta i kyrkans gudstjänstliv och verksamhet.
Och det står under församlingstillhörighet
POSK slår vakt om kyrkans närvaro i hela landet genom de territoriella församlingarna, som är ett uttryck för ansvaret för alla som tillhör kyrkan oavsett var de är bosatta. De territoriella församlingarna är basen för kyrkans verksamhet, och de har också ett ansvar för alla som vistas inom församlingens område. Samtidigt är den enskilde fri att delta i gudstjänst- och församlingsliv i vilken församling den vill. Genom clearingsystemet är det kostnadsfritt att välja en annan kyrka än hemkyrkan för de kyrkliga handlingarna – dop, konfirmation, vigsel och begravning.

POSK vill öka möjligheterna för dem som tillhör Svenska kyrkan att kunna engagera sig i en annan församling än hemförsamlingen genom att ge möjlighet att bli vald till förtroendeuppdrag där. POSK vill också verka för att genomföra de begränsade möjligheter till en friare församlingstillhörighet som är förenliga med Lagen om Svenska kyrkan. På sikt bör den enskilde få större möjligheter att påverka sin församlingstillhörighet utifrån sitt kyrkliga engagemang.
Och lite av detta hänger väl ändå ihop

Inga kommentarer: