18 mars 2009

Besök i Ängelholm

Sitter nu på tåget till Ängelholm där jag skall besöka en grupp ikväll och berätta om vårt handlingsprogram och kyrkovalet. Utanför fönstret på tåget skiner solen och det är en lite kall och kylig, men dock, vår i luften.

I Kyrkans tidnings nätbilaga finns idag fler intressanta artiklar.
En handlar om dödshjälp. Luxenburg är det tredje landet i Europa som nu har godkänt att läkare får bistå patienter att begå självmord - eller att hjälpa till att döda patienten. Lagen har kunnat godkännas sedan parlamentet först har sett till att storhertig Henri, som är katolik, inte längre kunde blockera lagen.
>>Läs artikeln här>>

Svenska kyrkan finns med på TUR-mässan - turistmässan som är i helgen i Göteborg. Där kan man möta utlandskyrkan, Göteborgs stift och Masthuggs församling bland annat.
Masthugget har en hög besöksfrekvens när det gäller turister. Varje turistbuss i Göteborg kör varvet upp till Masthuggskyrkan och låter turisterna går in. Hur möter man en besökare som kommer in två minter i kyrkan - så att det blir ett bra möte? Eller när det kommer in turister från fjärran land - med en turistbok i handen. I turistboken står Masthuggskyrkan som ett sevärt turistbesök - det är därför de kommer. Hur möter man dem?
>>Läs artikel här>>

Det står om ett utköp av en kyrkoherde. Jag säger ingenting om detta fall, för det har jag ingen vetskap om. Men - alla församlingar skall ju nu svara på remissen "Styra och leda". Som just handlar om ansvarsområdet för kyrkoherden och för kyrkorådet. Tänk på alla de "utköp" som har varit de sista åren och fundera över om det kanske också skall avspegla sig i era remissvar.
>>Läs artikel här>>

Katolska kyrkan framstår ibland som ett rättesnöre för många. Det är lätt att veta vad katolska kyrkan tycker. De har en påve som talar om hur det skall vara.
Men den senaste veckans skriverier och göranden av katolska kyrkan visar att bara för att man har en som bestämmer - en röst som säger hur det skall vara så blir det inte enklare.
Det senaste är att påven tycker att prästerna skall klä sig snyggare och att kondomer inte löser AIDS-problemet utan snarare förvärrar det. Jag tänker inte ge mig in i sakfrågan i varken den ena eller den andra debatten här - jag vill bara peka på en sak. Allt blir inte enklare för att man har en talesman som säger vad kyrkan bekänner och lär.
>>Läs artikeln om påven och kläderna>>
>>Läs artikeln om påven och AIDS>>

2 kommentarer:

April sa...

Jag skulle nog vilja protestera litet mot den gängse sekuära och/eller protestantiska uppfattningen att det, i den Katolska Kyrkan, är Påven som talar om och bestämmer hur allting skall vara.
Det är nog litet mer komplicerat än så.
Det finns ju hela Kyrkans tradition, med konciliebeslut - och med dogmer som har mejslats fram - med anledning olika problem under tidernas lopp, som Kyrkan har varit tvungen att brottas med och ta ställning till.
Så, även om Påven onekligen har en maktposition, så är han knappast någon diktator som alla katoliker måste hålla med om allting:
Kyrkan är ingen åsiktsgemenskap, utan en trosgemenskap.

Carina Etander Rimborg sa...

Hej April
Du har helt rätt - och jag vet att det är så med påven och den katolska kyrkan. Det är inte bara påven som bestämmer allt - det bygger också på en lång tradition. Jag ville bara påvisa för de inom Svenska kyrkan som ibland säger att "kyrkan" (eller ärkebiskopen) inte säger något eller tycker något och kastar längtansfulla blickar mot katolska kyrkan kanske skulle inse att det inte är så enkelt alla gånger.
Däremot har jag lite svårt att hålla med dig om att katolska kyrkan inte är en åsiktsgemenskap där man måste hålla med om allting (i vid mening). Hur skall man annars tolka uteslutningen/bannlysningen av katoliker som gör något som katolska kyrkan inte godkänner?