15 dec. 2011

Ung och gammal vann

S:ta Birgitta församling utlyste ju en skrivartävling för män, efter den stora branden i affärscentrumet som ligger granne med kyrkan.
Jag skrev om tävlingen här: En tävling för män>>

Nu är tävlingen avgjord och det blev Joel Nilsson, 12 år och Lars Dahlgren, 81 år som får dela förstapriset.

Så här står det på Växjö stift webbsida>>

Framtidshopp i skrivartävling för män

Unga män i Kalmar brände tidigare i höst ned ett halvt köpcentrum. I S:ta Birgitta församling gav man alla pojkar, killar och män i Kalmar möjligheten att uttrycka sig på ett positivt sätt, genom att utlysa en skrivartävling.

Från vänster jurymedlemmen Tobias Sandblad, förstapristagarna i skrivartävlingen Joel Nilsson och Lars Dahlgren och komminister Anders Göranzon.

Från vänster jurymedlemmen Tobias Sandblad, förstapristagarna i skrivartävlingen Joel Nilsson och Lars Dahlgren och komminister Anders Göranzon. Foto: Victor Ramström

Svenska kyrkans julkampanj lyfter i år särskilt fram män som tvingas in i traditioner, roller eller situationer av våld och utsatthet. Det handlar om utsatta män runtom i världen, men även i vår egen del av världen. Det tog den internationella gruppen i S:ta Birgitta församling fasta på när de utlyste skrivartävlingen.

– Vi funderar ju mycket över ungdomarna i Kalmar, som brände ner halva Berga centrum. Såklart behöver de en rättvis dom. Men också – och ännu mer – kärlek och försoning. En möjlighet att komma tillbaka in i samhällsgemenskapen. Ett sätt för detta var skrivartävlingen för män, berättar prästen Anders Göranzon, initiativtagare till tävlingen tillsammans med den internationella gruppen i S:ta Birgitta församling.

Vad ger dig hopp? Vad gör dig orolig? Hur blir du trygg? Och: hur är det att vara kille/man i Kalmar och i världen? Dessa var frågorna som ställdes i skrivartävlingen. 22 pojkar, killar och män skickade in ett svar.

Den andra advent utsågs vinnarna i tävlingen. 12-årige Joel Nilsson och 81-årige Lars Dahlgren fick dela på förstapriset, medan Jonatan Grön kom på tredje plats.

Joels bidrag ”Novembertankar” är en kort novell, som handlar om en bussresa genom Kalmar, där han reflekterar över trygghet och otrygghet.
– Jag åker mycket buss och brukar fundera över vart folk är på väg någonstans. Jag funderade mycket på att det precis hade brunnit när jag skrev min text, säger Joel Nilsson.

Lars Dahlgrens bidrag ”Bygg tusen broar!” är en prosadikt med budskapet att bygga broar som överbryggar gränserna mellan vi och dem.
– Jag har en stark övertygelse om att alla kan umgås, oavsett bakgrund, religion och kultur – vi är ju alla människor, säger han.
Lars funderar mycket kring djupa existentiella frågor och har på senare år börjar skriva både prosa och poesi. Förhoppningsvis ger han snart ut en diktsamling.

Samtliga bidrag har tryckts i ett litet häfte som säljs till förmån för Svenska kyrkans julkampanj. För att köpa ett häfte, kontakta Anders Göranzon. Skicka e-post>>

Charlotte Granrot Frenberg

Läs mer om Svenska kyrkans julkampanj här>>
Läs Joel Nilssons vinnande bidrag ”Novembertankar” här>>
Läs Lars Dahlgrens vinnande bidrag ”Bygg tusen broar!” här>>

Kyrkans Tidning skriver också om tävlingen. Läs notisen här:

Inga kommentarer: