27 okt. 2011

Kyrk-appen


På intranätet ber kyrkokansliet om hjälp för att kunna bygga färdigt kyrk-appen som kommer att släppas. En app är en applikation som du kan ladda ner i din smart-phone och i detta fallet så skall du kunna hitta alla kyrkor i Sverige, var de ligger, vilken kyrka du kanske står bredvid, alla fakta och öppettider. Men… det kräver hjälp av de som jobbar i församlingen. Och varför inte alla ni som är frivilliga och volontärer i kyrkan?

Så här skriver kyrkokansliet:

Med mobilappen kan man hitta Svenska kyrkans kyrkor och se vad som händer i dem. För att appen ska fungera så bra som möjligt är det viktigt att medarbetare i församlingarna är med och ser till att informationen är uppdaterad så att kyrkor och kalenderhändelser visas korrekt i appen.

Nedan finns en lista på varifrån informationen hämtas, så att du som jobbar i en församling kan se till att informationen är korrekt.

Kyrka
Vi har skapat en platsdatabas, de flesta kyrkor finns med där men vissa kyrkor saknas fortfarande. För att lägga in en kyrka eller ändra informationen om en befintlig kyrka använder du platsadministrationen som finns i administrationen för externwebben, här finns en lathund för hur du gör.

I platsadministrationen lägger du in:

Platsens (kyrkans) namn
Koordinater för kyrkan (detta är nödvändigt för att kyrkan ska visas på kartan i appen).
Platstyp (här måste du välja "Kyrka" för att den ska visas i appen).
Öppettider (visas ej i appen för tillfället)
Visa i församlingsfaktaruta (denna måste vara ikryssad för att kyrkan ska visas i appen)
Kyrkkod (Denna måste fyllas i för att det ska visas en bild, mer info nedan)

Bild
I appen visas en bild på varje kyrka. Vi har samlat in bilder från stiften och fria bilder från webben för de flesta kyrkor. Om du vill ha med en bild som saknas, eller byta ut den bild som nu visas i appen behöver du gå igenom nedanstående steg. (Ja, det är krångligt, vi arbetar med att göra den här processen enklare)

Lägg in kyrkan i kyrkobyggnadsregistret som finns i KOB om den inte redan är inlagd där
Notera det ID-nummer kyrkan får i kyrkobyggnadsregistret
Fyll i kyrkkoden i platsadministrationen (se ovan).
Skicka en bild på kyrkan till mattias.hallberg@svenskakyrkan.se med följande kriterier uppfyllda:
Filen ska vara i formatet .jpg och ha dimensionerna 640px*960px eller 960px*640px
Filen ska vara döpt till det ID-nummer kyrkan har i kyrkobyggnadsregistret, t.ex. 12345.jpg
Skicka med namnet på den som har tagit bilden och information om upphovsrätten, t.ex. Anna Andersson, fri användning i Svenska kyrkans verksamhet

Telefonnummer, hemsida, e-post
Dessa uppgifter hämtas från organisationsregistret, uppgiften är samma för alla kyrkor i församlingen.

Län / kommun
Dessa uppgifter kommer från LKF-koden för den församling kyrkan tillhör.

Kalenderhändelser
Kalenderhändelser hämtas från den gemensamma kalendern i webbplattformen (lathund), lägger du in händelser där kommer de även hämtas till appen, det är viktigt att du har en bra rubrik och fyller i datum, tid och plats för att det ska se bra ut i appen.

För att klockslaget ska visas korrekt i appen är det viktigt att du fyller i enligt formatet "10.00" eller "12.00-14.00"

Har du en annan leverantör av bokningssystem eller kalender finns det möjlighet att skjuta in även dessa händelser i den gemensamma kalendern men det kan kräva utveckling från levererantören, kontakta dem för att se om den möjligheten finns.
Vill du vara med och göra den kommande kyrkappen riktigt, riktigt bra så ser du till att din kyrkas information är uppdaterad och relevant för alla era besökare.

1 kommentar:

Anonym sa...

Suveränt att denna sida finns. Den räddade mig!!!!! Tack Carina

/jacob, Helsingborg