2 sep. 2011

Den kyrkopolitiska foran

Diskussionen efter moderaternas utspel förra veckan har fortsatt. Skall de politiska partierna vara kvar i kyrkopolitiken eller inte? Är det klokt eller dumt? Ja, som sagt, detta har debatterats flitigt.

Som POSKare så tycker jag givetvis att det är klokt att moderaterna föreslår att de som parti inte skall ställa upp i kyrkovalet. Jag önskar att socialdemokraterna och centerpartiet också skulle följa detta exempel. Men så verkar det inte vara.

Tidningen Dagen skriver att de kristna moderaterna ser fram emot en kyrklig "allians" inför kommande kyrkoval.
Dagen: M-politiker vill ha "allians" för kyrkan>>
Hans Wallmark säger till Dagen att det inte ska bli som de andra partierna, inget "Moderater i Svenska kyrkan".- Det kommer uttryckligen att sägas att partinamnet inte ska användas och att en organisation ska vara på alla sätt avskild från Moderaterna. Tanken som närs är väl i stället att man kan samla personer med borgerliga grundvärderingar utan att för den skull ha några partikopplingar, mer än att enskilda personer naturligtvis kan vara partipolitiskt aktiva och ha samhällsuppdrag, säger han.
Socialdemokraterna är helt kallsinniga till moderaternas utspel. Så här säger Ulf Bjereld i tidningen Dagen:
Ulf Bjereld, statsvetare, debattör och ledamot i Tro och solidaritet (före detta Broderskapsrörelsen) kommenterar den nu aktuella debatten:- Om partierna retirerar från kyrkovalen kommer de kyrkopolitiska uppdragen i större utsträckning än nu att innehas av det så kallade kyrkfolket, det vill säga den grupp som kännetecknas av att vara väldigt trogna gudstjänstbesökare.
Christina Meltin Westerlund (S) Härnösand, framför följande tankar på sin blogg. Hon skriver:
Ska nu även de Moderater som vill fortsätta sitt engagemang i Svenska kyrkan behöva gömma sig bakom något kryptiskt namn? Eller kommer de att gå upp i de idag redan befintliga grupperingar som inte vill visa var de står i sin värdegrund?
Man tar sig för pannan! Inte stå för sin värdegrund? Min värdegrund har jag i Jesus Kristus - det är den klippa och den grund som jag försöker leva mitt liv ifrån. Är det inte att stå för sin värdegrund?

Som vi i POSK skriver i vårt handlingsprogram:
POSK nominerar kandidater som är förtrogna med Svenska kyrkan och har ett engagemang i dess gudstjänst- och församlingsliv. POSKs kandidater är alltid partipolitiskt obundna i de kyrkliga sammanhangen, men vissa tar också samhällsansvar genom att verka inom ett allmänpolitiskt parti i exempelvis kommunen.
Och detta tycker vi i POSK inte är något konstigt!

Centerpartiet säger tydligt genom sin kyrkopolitska gruppledare Karin Peres att det inte är aktuellt att lämna kyrkopoltiken. Men hon får mothugg från sina egna partikamrater, Stureplanscentern, som har lagt en motion om att centern skall dra sig ur kyrkovalet.
Dagen: Centerns partistyrelse kritiseras för att inte följa (M): De är fega>>

En motion inlämnad till årets Centerstämma i Åre om en månad, skriven av Stureplanscentern, kräver att partiet lämnar kyrkovalet. Motionen har fått stöd av Stockholmsdistriktet.

Vid förra stämman var diskussionen livlig och Per Ankersjö är förvånad över att partiledningen är så tydlig i sitt avståndstagande, med tanke på att den var nära att lida nederlag förra stämman. Som kompromiss beslutades att frågan skulle utredas vidare.

- Jag tycker att partistyrelsen är feg som inte vågar ta det steg som Moderaterna nu tog.

- Jag är själv aktiv i kyrkan, men det kan jag vara som privatperson - och kanske också tillsammans med centerkompisar, säger Per Ankersjö.

Kyrkans Tidning skriver också om debatten. Men dessa artiklar finns inte tillgängliga på webben. Du hittar dem på sidan 6 i tidningen 35/11. I artiklarna framgår att det finns intern kritik i moderaterna mot förslaget. Bland annat Gunnar Sibbmark, ordförande i kyrkomötet, är kritisk och tror att moderaterna som helhet förlorar på beslutet.

Olle Burell, gruppledare för (S) säger att de kommer att hålla rådslag inom de kommande två åren hur de skall fortsätta att engagera sig kyrkopolitiskt.

Det skulle vara intressant om de också kommer att diskutera hur de skall engagera sig i frikyrkorörelsen och andra religiösa rörelser för att driva sina socialdemokratiska idéer.

Vi i POSK är glada över moderaternas förslag. Och som vår ordförande Hans-Olof Andrén sa i vårt pressmeddelande:

– Vi uppfattar att detta är en helt naturlig utveckling. Partipolitiseringen av Svenska kyrkans demokratiska organisation ser vi som en historisk parentes som nu går mot sitt slut, säger Hans-Olof Andrén, POSKs riksordförande.

Moderata ledamöter har, med sitt engagemang och sina olika erfarenheter, tillfört Svenska kyrkan värdefulla bidrag. Om stämman beslutar enligt partistyrelsens förslag hoppas POSK att detta engagemang kan fortsätta att kanaliseras i andra former.




Inga kommentarer: