22 mars 2011

Svenska kyrkan och internet


Det förs en diskussion om var Svenska kyrkan skall befinna sig. Både analogt och digitalt. För vi ska ju vara där det finns människor.

Idag finns det människor som besöker oss i våra församlingshem, våra kyrkor, våra verksamheter inom Sverige och i utlandskyrkan. Men väldigt många människor finns också i den så kallade cybervärlden, på internet, nätet. Ute på nätet där man umgås på olika sätt genom bland annat sociala medier.

Många är de som har ett Facebook-konto och med hjälp av detta håller kontakt med flera vänner och ytliga bekanta. Det kan till exempel vara vänner eller skolkamrater som man inte träffat på många år, det kan vara släkt och familj och det kan vara arbetskamrater jag ser varje dag.

I helgen var jag på en konferens som hette "Webcoast - av kärlek till webben."
Det var en konferens där alla på ett eller annat sätt var involverade i sociala medier och engagerade sig för detta. Det ovanliga var också att det var en "unconferens" - det vill säga, när vi kom på fredagen så fanns det inget program, inga föreläsningar att gå på. Men vid ett givet klockslag så fick alla som ville dela med sig och hålla föredrag sätta upp sig på schemat. Och på fem minuter var det fullt. Och vi fick därför två härliga dagar med möten, både analogt (fysiskt) och digitalt (över nätet). Det twittrades, facebookades, bloggades och bambusades. De som inte var fysiskt på plats men ändå ville vara med kunde göra det från sin dator hemma.

Med på konferensen var Klara som är diakon och arbetar på skolkyrkan i Göteborg. Varje veckan är hon och Johanna, som är skolpräst, ute och nätvandrar på bilddagboken och de finns också på facebook. Där får de kontakt med unga människor som vill prata livsfrågor och om Gud. De finns som en vuxen resurs där ungdomarna befinner sig.
Läs om Klara och Johanna här>>

I Göteborgs-Posten (GP) har det i under två dagar (20/3, 21/3) varit stora artiklar om nätmobbningen som sker bland ungdomarna. Det är bra att detta uppmärksammas och det ska finnas en nolltolerans mot all slags mobbning -både mot barn, ungdomar och vuxna.
GP Hennes son kollapsade>>
GP: Kaxig attityd bakom skärmen 2011-03-21
GP: Omöjliga att nå 2011-03-22
GP: Bevisfrågan svår 2011-03-22
GP: "Inte ok att ta skit på nätet" 2011-03-21
GP: Så skyddar du dig på nätet 2011-03-21
GP: Datainspektionen kritisk till Facebook
Vad är kyrkans roll i det här? I ett skeende som är just nu? Jag tycker att vi skall finnas med på banan. Det är en av anledningarna till att jag varit med och skrivit under ett brev till biskoparna, där vi är några nätaktiva människor i Svenska kyrkan som pekar på att Svenska kyrkan måste finnas med. Du kan läsa om det brevet här>>

Det har tagits fram policy, ärkebiskopen har börjat blogga… det är några små steg.
Läs om policyn här>>
Läs ärkebiskopens blogg här>>

Det behövs fler steg - och det behövs att biskoparna vågar ta det stora steget och visa att nätet är en lika viktig arena som vilken annan att finnas på. Kyrkan finns idag i köpcentrum, skolor, sjukhus och äldreboenden, för att nämna något. Varför skulle vi inte aktivt finnas mer på nätet då?

Ur POSKs handlingsprogram:
POSK menar att det är nödvändigt att prioritera barn och ungdomar. Unga människor behöver mötas av vuxna som är närvarande där ungdomarna befinner sig, till exempel i skolan eller i gemenskapen på internet.

Carina Etander Rimborg
Informatör, bloggare och aktiv på internet

Inga kommentarer: