22 dec. 2010

ÄB säger att kyrkan ska ta sig ton

Ärkebiskopen säger i en intervju till TT och som finns i tidningen Dagen att Kyrkan skall fortsätta ta sig ton.

Har Svenska kyrkan varit för dålig på att ta ton i de politiska frågorna?

- Det tror jag. Vi har under lång tid uppfattats som en del av staten, men nu håller vi på att inse att vi är Sveriges största organisation. Det innebär att den är bred och omfattar väldigt många olika åsikter. När vi uttalar oss ska folk känna igen att vi talar för en kyrka. Men vi måste harkla oss lite grann. Vi är faktiskt fyra gånger större än LO, påpekar han.

Vi i POSK har talat om detta i många, många år! Det är självklart att Svenska kyrkan skall tala klarspråk. Så det är roligt att ärkebiskopen äntligen talar om det också.

I vårt handlingsprogram står det tydligt:
POSK vill att Svenska kyrkan ska vara en fri kyrka som vågar tala klarspråk i vårt samhälle och i världen.
Ärkebiskopen får också frågan om terrorbombningen i Stockholm.

Hur tror du att attentatet kommer att påverka samhället och framför allt de många muslimerna som lever i Sverige?

- Jag tror att det får många att fråga sig hur bra eller hur farlig är egentligen religionen? Om man inte låter religionen påverka det egna samvetet utan bara bestämmer att den ska vara som jag är övertygad om, då är religionen livsfarlig.

- Men den absolut farligaste rörelsen är när man inte ser sin medmänniska. Den är också en farlig rörelse när man tränger undan religionerna så att de inte får synas på det gemensamma torget. När religionerna inte får synas och diskuteras växer det fram konstiga avarter.

Låt oss hoppas nu att Svenska kyrkan kan stå fri, kan vara ett salt och ett ljus och som kan bidra till ett samhälle som är öppet för religion, som är öppet för mångfald och respekt och som ser medmänniskan.

Kyrkans Tidning: Kyrkan ska fortsätta ta sig ton>>

Inga kommentarer: