8 juli 2010

Det går inte att välja bort!

Brita Häll skriver i sin ledare i Kyrkans Tidning om de sociala medierna och Svenska kyrkan. Att fyra miljoner svenskar har ett facebook-konto. Att det inte längre finns en riktig gräns mellan vad som är jag privat och jag officiellt. Att varje sak jag skriver på internet finns i det officiella rummet och är en del av mig men också av det företag där jag arbetar, på sätt och vis...
Detta blev aktuellt och tydligt förra veckan när en tågförare twittrade och bloggade privat om vad han tyckte om tågets resenärer efter en ordentlig försening.

Läs hela Britas ledare här>>

Och jag tror att Brita Häll har rätt. Eftersom jag sitter i informationsutskottet i Göteborg så för vi ofta dessa diskussioner. Jag pratar också ofta om det med mina vänner. Det är många saker att tänka på .
En lärare till exempel - hur hanterar jag gamla elever och nuvarande elever? För en konfirmandledare eller en präst - skall jag bli vän med alla mina gamla konfirmander, vigselpar, föräldrar till barn jag skall döpa? Kan jag/skall jag lägga upp bilder på festen?
Ja, hur skall vi se på oss när vi finns i det offentliga (och offantliga!) rummet? För alla skriver och alla "pratar" - så det är ett himla kakalorum.

Icke desto mindre tror jag det är oerhört väsentligt att som Svenska kyrka finnas med i dessa offentliga rum. Att ungdomsledarna får avsatt arbetstid för att sköta kontakter inte bara öga mot öga utan också per telefon eller internet. Att prästen också finns med i det offentliga rummet för att ha kontakt med församlingsbor. Ja, detta tar tid! Men låt det göra det då! För det är inte minde viktigt än något annat. Prioritera bort något sammanträde, eller annan sammankomst.

Anta Brita Hälls utmaning och våga språnget.

Sen tror jag det är väldigt viktigt att Svenska kyrkan ganska omgående kommer med riktlinjer (kan inte vänta månader - omgående är omgående) om hur anställda bör bete sig på sociala medier. Och informationsavdelningen måste också se till att webbsidan stödjer möjligheten att lägga länkar till bloggar, facebook eller andra sociala medier - och det NU. Hur är det - finns det bloggmöjligheter i Svenska kyrkans webbbverktyg?

Våga språnget!

Bilden lånad från Kyrkans Tidnings webbsida

Inga kommentarer: