3 juli 2010

Cohens musik avslutar fredagen

Vår gästbloggare Inger Harlevi fortsätter med sina rapporter från Gotlands kyrkvecka.
Bilden är lånad från Visbys webbsida



Efter en hektisk dag under Gotlands Kyrkvecka, var det ljuvligt att få sätta sig i Domkyrkan och lyssna till Leonard Cohens musik med svenska texter av Thomas Boström. Det var också Thomas själv som framförde dessa. Oh, så njutbart! Och tänkvärt! Domkyrkan var nästan fullsatt. Jag hoppas att det är många församlingar runt om i landet som tar upp denna Cohen-mässa.

Jag var själv flitigt i elden under eftermiddagen. Först med ett samtal med engagerade deltagare om Östersjöarbete och ungdomskyrka. Vi samtalade om möjligheterna med Theobalt-nätverket,som består av de tre kristna kyrkorna i nio länder. Theobalt tar upp inte bara upp religionsrelaterade frågor utan många angelägna frågor som berör oss som bor runt Östersjön: sociala frågor, migrationsfrågor och problemen med trafficking i vid bemärkelse. Vårt tyska vänstift Soest berättade om sitt fantastiska ungdomsarbete, där ungdomarna själva verkligen får vara de som formar verksamheten. Deras s.k. HUGO-gudstjänst (HUGO=Here you go!) samlar 250 ungdomar i en stad på 40.000 invånare. De ses dessutom alltmer som en god resurs för samhället i stort och blir gärna inbjudna till grundskolor och gymnasier.

Så var det dags för "Heta Stolen" med Lennart Koskinen, ett samtal som huvudsakligen byggde på de framtidsfrågor som formulerats av deltagarna på onsdagens kick-off. Men också många spännande spontana frågor. De viktigaste frågorna var:
- Tar kyrkan sina frivilliga på allvar? Ger kyrkan dem meningsfulla uppgifter eller handlar det mest om att koka kaffe?
- Varför pratar vi så mycket om strukturer och så lite om kyrkans egentliga innehåll?
- Var får man lära sig att be?
- Borde vi inte sköta kontakterna i samband med förrättningar bättre? Är det klokt att en präst har fyra dop i följd?

Och Lennart svarade välformulerat och utförligt utifrån sitt perspektiv, trots att han inte fått några frågor i förväg. Och en kort summering av allt som sades är att kyrkan kan bli mycket bättre på att låta människor få bli delaktiga, sedda, uppskattade och behövda; vi kan göra mycket mera för att verkligen vara kyrka och på alla våra sammanträden också ägna tid åt kyrkans budskap - inte bara det som hör ihop med ekonomi och administration; det borde vara en självklarhet att dop, vigslar och begravningar följs upp med en kontakt en tid efteråt. De här frågorna har de förtroendevalda all möjlighet att sätta normer för i sina församlingsinstruktioner. Något att verkligen tänka på när de förnyas!!

Nu väntar en spännande dag med K G Hammar och samtal om riter. Mera om det i nästa blogg
/Inger Harlevi

Läs Kyrkans Tidning som gjort en enkät med deltagarna varför de åker på Gotlands kyrkvecka, här>> Enkäten är gjord under Kyrkans Tidnings skrivarverkstad, en av aktiviteterna på eftermiddagen.

Inga kommentarer: