18 juni 2010

"att stå på de utsattas sida och vara deras röst i kyrka och samhälle"

I en levande församling tar sig tron uttryck i kärlek och praktisk diakonal omsorg. Församlingsdiakonin är omistlig, och måste innebära att stå på de utsattas sida och vara deras röst i kyrka och samhälle. Flyktingar, alkohol- och drogberoende, ensamma, sörjande, människor med relationsproblem, arbetslösa – nöden är skiftande och behoven är stora och kan inte mötas endast av församlingens anställda. Diakonen är ett barmhärtighetens tecken, som ska inspirera och stödja alla att ha omsorg om varandra. 
Så skriver POSK om diakoni i sitt handlingsprogram. I tidningen Dagen och i Kyrkans Tidning kan vi läsa om den rapport som Stadsmissionen i Stockholm har publicerat med anledning av de hemlösa. 
Läs tidningen Dagen här>> (där finns även en länk till rapporten)
Läs Kyrkans Tidning här>>


Stadsmissionen framför en skarp kritik mot de insatser som görs för att minska hemlösheten.
Marika Markovits, direktor för Stadsmissionen skriver i förordet till rapporten.
Allt fler människor i Sverige lever i hemlöshet. Problemet var relativt begränsat på sjuttiotalet men växte från mitten av åttiotalet och har fortsatt att öka sedan dess. De nationella mätningar av hemlöshet som gjorts, med delvis olika undersökningsmetoder, pekar på en ökning på mellan 30 och 45 procent sedan 1999. Den senaste mätningen, från 2005, visade att 17 783 personer levde i hemlöshet. Stockholm Stads mätning från april 2010 som visade att 2982 personer levde i hemlöshet i staden, en minskning med knappt 100 personer på två år. Oavsett hur man mäter är hemlöshet ett högst verkligt problem för enskilda individer och för samhället som helhet. (…)

I takt med ökad hemlöshet har efterfrågan på den hjälp Stockholms Stadsmission erbjuder
ökat. Vi ser i dag också nya kategorier av människor som lever i hemlöshet. Vi möter allt fler unga, allt fler som inte lever med missbruk och allt fler utländska medborgare. Hemlöshetens ansikte håller på att förändras. I många avseenden har problemen blivit mer allvariga, och mer mångfacetterade. (…)
Vi, medarbetare och deltagare i Stockholms Stadsmission, hoppas att denna rapport kan
bidra till en debatt om hemlöshet och hur hemlösheten kan minska både i Stockholm och i
övriga landet. För att utvecklingen ska kunna vändas behöver det offentliga göra mer, såväl stat som kommuner. Men det kommer också behövas en tätare samverkan med
frivilligorganisationer, däribland Stadsmissionen. Hemlöshet kan inte reduceras till den
enskildes problem, vi måste axla utmaningen tillsammans.

Rapporten är skriver av Stadsmissionen och professor Hans Swärd och är ett inlägg i debatten med anledning av att socialstyrelsen snart kommer med ut med en utvärdering av regeringens strategi mot hemlöshet.
Rapporten, som är på 53 sidor, avslutas med förslag på hur man skall gå vidare.
  1. Inför en fungerande bostadsgaranti
  2. Tvinga bostadsbolagen att sänka inträdeskraven
  3. Omöjliggör vräkning av barn
  4. Låt den enskilde välja sin "vistelseort"
  5. Personligt ombud för människor i hemlöshet
  6. Försörjningstöd för unga 18-20 år
  7. Garanti för akutbehandling av missbrukare
Marika Markovits är förtroendevald för POSK i Stockholms stift och sitter i kyrkomötet. 

Riksföreningen Sveriges stadsmissioner>>
Stockholms stadsmission>>
Göteborgs kyrkliga stadsmission>>

Malmö kyrkliga stadsmission>>





1 kommentar:

Rolf Nilsson sa...

Det fak­tiska anta­let hem­lösa i Sve­rige har bara ökat och ökat i över 40 år, detta oav­sett vil­ken färg det är på det poli­tiska laget.

Detta även om du lär dig att räkna på olika sätt. Och även om du äger för­må­gan att för­klara var­för det som ald­rig kom­mer att hända kos­tar över en mil­jard om året, bara i stoc­kolm, så kom­mer det all­tid att fin­nas ett antal män­ni­skor där utanför.

Hem­lösa män­ni­skor ses ofta som en egen sorts grupp av den övriga befolk­ningen. Men rik­tigt så enkelt är det inte. Egent­li­gen skulle näs­tan vem som helst kunna hamna där, ja “näs­tan” alltså.
Men bara för att få en liten “hint”. Om du till exem­pel vore en ensam­stå­ende för­äl­der. Och låt säga att du råkar ut för en hän­delse. Kanske en anhö­rig som dör eller en före detta part­ner ban­kar på din dörr om nät­terna. Då är inte ste­get stort.

Enligt senaste forsk­ning av 40.000 hus­håll så beror 85 % av dessa vräk­ningar på för sent inbe­talda eller obe­talda hyror. Och det kan räcka med en vecka.

Efter en vecka påbör­jas ett förfarande.

Husä­ga­ren läm­nar in en avhys­nings­för­frå­gan till soci­al­tjäns­ten. Soci­al­tjäns­ten skri­ver där­ef­ter ett brev till dig där du anmo­das höra av dig. Befin­ner du dig då i sorg eller lever under press kan det vara lite
kne­pigt att passa tele­fon­ti­den. Ni vet den tid då det tutar upp­ta­get mel­lan nio och halv­tio hos den myn­dig­het som ska fin­nas där för dig att hjälpa. I brist på kom­mu­ni­ka­tion för­lo­rar du din bostad. Ansva­ret lig­ger hos dig.

Och Idag behövs det som sagt inte myc­ket. Det kan räcka med att du spe­lar för hög musik, att du spo­lar eller dis­kar efter tio på kväl­len för att ris­kera att för­lora din lägen­het.
Så var glad om du inte har allt­för nitiska gran­nar när du ham­nar i kris. För stöd är verk­li­gen ingen självklarhet.

Men när du väl blir av med kon­trak­tet. Då sätts resur­serna in.

I Sve­rige finns det enligt Ulla Bei­jer ( f.d.FoU) runt 900 orga­ni­sa­tio­ner och cirka 30 000 avlö­nade “hem­lö­sahjäl­pare” som ägnar sig åt diverse livs­up­pe­hål­lande åtgär­der.
Upp mot tju­go­tu­sen hem­lösa lot­sas och coachas fram och till­baka mel­lan kon­troll och medömkan.

Och vad vi än har fått för bild av deras
möj­lig­he­ter så är det ytterst, ytterst få som kom­mer ur sin hem­lös­het när de en gång har ham­nat där.

Varje hem­lös kos­tar c:a sex­hundra tusen kro­nor per år, mul­ti­pli­cera det med den offi­ci­ella siff­ran sjut­ton­tu­sen åtta­hundra. Vad blir det? Enligt min miniräk­nare blir det Tio mil­jar­der sex hundra åttio mil­jo­ner kro­nor. Det är vad det kos­tar om året att hålla kvar män­ni­skor i den HÄR sor­tens utanförskap.

Eller vi kan också säga att: Det är vad vissa män­ni­skor tjä­nar på and­ras hem­lös­het och fat­tig­dom.
För vi kanske också ska vara upp­rik­tiga med att, är man rik blir man inte hem­lös lika lätt.

Elva mil­jar­der kro­nor skulle räcka till tio­tu­sen lägen­he­ter, i alla fall enligt min miniräknare.

Rolf Nils­son
För­e­ningen Stock­holms hem­lösa
Tel: 0736–885656