20 apr. 2010

Vad händer när gamla partipolitiska strukturer hotas i Svenska kyrkan?

Anders Linger, kyrkomötesledamot och rättschef samt fd ordförande i stifsPOSK i Västerås gästbloggar idag. Håller du med Anders? Kommentera gärna!

  • En formell separation mellan Svenska staten och den Svenska statskyrkan genomfördes den 1 januari 2000.

  • Rekryteringen av förtroendevalda till Svenska kyrkans olika beslutande organ, på riks-, stifts- och församlingsnivå, sker dels genom att de allmänpolitiska partier och dels genom att vissa ideella organisationer på partipolitisk obunden basis, nominerar sina respektive representanter.

  • Vid de tre kyrkoval som genomförts efter reformen 2000 har de sedan tidigare i Svenska kyrkan etablerade politiska partierna i olika grad försökt motverka inblandning i kyrkopolitiken från grupper med annan förankring än den rent partipolitiska.
Vid 2009 års kyrkoval har det, i ett icke ringa antal församlingar och stift, förekommit att allianser/karteller, som i ett traditionellt allmänpolitiskt sammanhang skulle utgöra i det närmaste otänkbara politiska konstellationer, bildat starka valtekniska allianser efter det att valresultatet offentliggjorts.

Eftersom gemensamma valmanifest saknats har det enda och uppenbara syftet varit att endast värna om den partipolitiska maktstrukturen inom Kyrkan, på bekostnad av de kyrkopolitiska grupper som med en engagerad kyrklig förankring i många fall vunnit stort gehör bland den röstande kyrkotillhöriga valmanskåren.

Dessa ovan omtalade ”oheliga allianser”, främst mellan vänster-, center- och högersidorna i svensk inrikespolitik, har nu, med desperation vid upprepade tillfällen och nu senast med stigande intensitet, gett sig på den demokratiska grundprincipen att låta väljarkåren veta – före valdagen - vem/vilka man lägger sin röst på.

Att efter det att valresultatet har offentliggjorts bilda karteller för att aktivt verka för att valresultatet inte ska kunna realiseras i det kyrkopolitiska livet, kan inte betraktas på annat sätt än som ett svek mot vår demokrati och mot väljarna.

Anders Linger
___________________________
Hur ser den obundna rörelsens framtid ut i Svenska kyrkan? Hur länge skall de politiska partierna ställa upp i de kyrkliga valen?
Vad tycker du?

Inga kommentarer: