5 mars 2010

När ska den obundna rörelsen samverka?


Den 1 mars började den nya mandatperioden för oss som är förtroendevalda i kyrkomötet>> 2010-2013.

I realiteten innebär detta att det inte finns något valt presidium just nu för kyrkomötet, eftersom förra mandatperioden är slut och det nyvalda kyrkomötet inte samlas förrän i september. (Det här har diskuterats många, många gånger. Men att flytta på sammanträdena kostar så oerhört mycket pengar att det inte har ansetts rimligt)

Den 26 februari hade alla gruppledarna ett möte där man diskuterade praktiska detaljer inför den kommande mandatperioden.

Hur kommer då kyrkomötet att se ut till hösten?

Vecka 39 och vecka 43 samlas kyrkomötet. Första veckan kommer valberedningen att sätta samman förslaget på nytt presidium samt vilka ledamöter som skall sitta i vilka utskott. Samt hur den nya kyrkostyrelsen skall se ut. Och hur många olika mandat de olika grupperna får beror ju på hur många man är - eller om man samverkar med någon.

Jag skulle önska att POSK, Frimodig kyrka och ÖKA som är obundna grupper inom kyrkomötet (och tillsammans har 54 mandat ) kunde samverka när det gäller fördelningen av de olika mandaten. Då skulle det bli tydligt att den obundna rörelsen är en stor grupp som de andra grupperna faktiskt måste förhålla sig till. Dag Sandahl skriver lite om detta i sin blogg också>>. Jag har inte hittat någon ÖKA som har skrivit om mandatfördelning i kyrkomötet (tipsa mig gärna!!!)

Om den obundna rörelsen samverkar, med sina 54 mandat, betyder det att den obundna gruppen blir andra största gruppen i kyrkomötet! Det innebär bland annat att den obundna rörelsen skulle kunna få ordförandeposter i alla presidier.

Så här ser mandatfördelningen ut för de andra nomineringsgrupperna i kyrkomötet. (S) har 71 mandat, (C) har 34 mandat, FISK har 13 mandat, (.kr) har 18 mandat, KsiV (kyrkliga samverkan i Visby stift) har 1 mandat, MiSK har 8 mandat, (M) har 41 mandat, SPI Seniorpartiet har 1 mandat, Sd har 7 mandat, ViSK har 3 mandat.

Det säger en del om hur stark den obundna rörelsen faktiskt är!

En valsamverkan, precis som när det startade 1983, när det nya kyrkomötet samlades och drygt 50 obundna personer (som inte stod på någon partilista) som då var invalda i kyrkomötet valde att gå samman och det var detta som sedan var ursprunget till POSK.

En valsamverkan bland de obundna grupperna vore en tydlig markering i debatten om partipolitiseringen. Vi skulle kunna komma en bit på vägen mot en riktigt fri kyrkan!

Inga kommentarer: