17 jan. 2010

Tänk frivilligt!


I Björkekärrs församling, Göteborg, har man under det senaste året genomfört ett projekt som resulterat i en handbok "Tänk frivilligt".
De skriver i förordet
Församlingarna går mot sämre ekonomiska tider, och därför behöver vi fler frivilliga. Men ju mer vi fördjupade oss i arbete, desto tydligare blev det att den ekonomiska biten egentligen är av underordnad betydelse. Istället väcktes tankar om församlingssyn. Hur vi ser på församlingens är en oerhört grundläggande fråga för hur vi ska förhålla oss till frivilligarbetare.
Boken är ett verktyg, som kan hjälpa till i arbetet med frivilligarbetet i församlingen. Tankar, idéer och praktiska tips och mallar.

I slutkapitlet ställer sig projektgruppen frågan "Vilka är utmaningarna för framtiden? och har också följande underfrågor
  • Hur ser vi på församlingen?
  • Vilken funktion ska de anställda ha?
  • Vem kan ta vilket ansvar?
  • Hur möter vi människor?
  • Hur fortsätter vi vara Kyrka?
Frågeställningar som är viktiga att ha med sig när man planerar och utvärderar sin egen församlings frivilligarbete.

Ideellt forum skriver om boken på sin blogg, det kan du läsa här>>

Ideellt forums Fredrik Hedlund kommer och medverkar på POSKs kyrkodagar och håller ett seminarium på lördag 23 januari där han pratar om frivilligheten som essensen.

Vill du beställa ett exemplar av boken Tänk frivilligt! gör du det hos
bjorkekarr.forsamling@svenskakyrkan.se
(Björkekärrs församling
Sörensens gata 1
416 79 Göteborg)
Glöm inte skriva ditt namn och adress! Du får ett inbetalningskort med boken.

Boken kostar 100 kronor + portokostnader.

Tidningen Dagen skrev om handboken 2008 - när projektet startade. Läs här>>

POSK säger om frivillighet i sitt handlingsprogram:
Varje församling behöver personal med både en bred och djup kompetens för att tillsammans med frivilliga medarbetare bedriva arbetet i enlighet med församlingens grundläggande uppgift att fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. (…)

Gudstjänsten är hela församlingens gåva och ansvar. Frivilligas ansvarstagande i gudstjänsten ska uppmuntras. Det är angeläget med ett brett utbud av gudstjänstformer för olika åldrar och livssituationer. För en kristen kyrka är tron på Jesus Kristus som vår frälsare grundläggande.
(…)

I Svenska kyrkan finns det och behövs många frivilliga, som tar ansvar och gör ideella insatser inom olika områden – diakoni, musik, barn- och ungdomsverksamhet, studiearbete, gudstjänst, information, administration, stöd till internationellt arbete och så vidare. Betydelsen av frivilliga insatser i församlingslivet är stor både för den enskilde och för församlingen och kommer att öka än mer. POSK vill värna om det ideella engagemanget och ta till vara de frivilligas olika kompetenser, samt stimulera och utveckla engagemanget genom utbildning, delaktighet, inflytande och ansvar.

Inga kommentarer: