21 jan. 2010

Från vilken församling…?

Vad svarar du när du får frågan "Vilken församling är du ifrån?" För dig är det kanske självklart. För mig har det också varit det under större delen av mitt liv. För min församling, där jag bor, där jag firar gudstjänst och där jag är aktiv har varit ett och samma.

Men nu är det annorlunda. Vi flyttade för tre år sedan. Ca 1500 m fågelvägen. Och hamnade då i grannförsamlingen. Gångavstånd. Men…

Jag var fortfarande aktiv, som förtroendevald och som gudstjänstfirare i "min" församling, dvs min gamla församling. Då kändes det självklart var min hemhörighet var, trots att vi flyttat.

Men sedan årsskiftet kan jag inte vara förtroendevald längre. Jag firar fortfarande gudstjänst där. Men går också på gudstjänster i andra församlingar (eftersom vi har en konfirmand i familjen, det är nyttigt att se hur olika det kan vara på andra ställen).

Så… vilken församling är jag ifrån? Den, där jag är skriven? Den där jag firar flest gudstjänster? (Flest av vad - antal söndag? Antal gudstjänster just jag går på? Eller…?)
Och sen sitter jag i församlingsfullmäktige i den församlingen jag bor. (Jag vill ju vara med och dra mitt strå till stacken). Men jag sitter invald i samfällda fullmäktige för min "gamla" församling.

Förstår ni dilemmat? Jag har aldrig upplevt detta förut. Men nu plötsligt. Vilken församling är jag ifrån?

Och det handlar inte bara om detta med församling. Jag har goda vänner, som bor i samma församling som jag, men som är med i en kyrka i Göteborg där de känner sig hemma. För dem är detta deras "hemförsamling". Fast den kyrkan är ju ingen församling, det är en kyrka av tre i den församlingen. Fast de känner ju sig inte hemma i "församlingen" utan just i den gudstjänstfirande kyrkan. Förstår ni?

Vad är en församling? Var hör jag hemma? Strukturutredningen har en stor uppgift att lösa begreppet och definitionen "församling"! Det skall bli spännande och höra om Hans-Olof Andrén kan berätta mer om detta på lördag på POSKs kyrkodagar.

När det gäller församling och församlingstillhörighet så säger POSK i sitt handlingsprogram:
POSK slår vakt om kyrkans närvaro i hela landet genom de territoriella församlingarna, som är ett uttryck för ansvaret för alla som tillhör kyrkan oavsett var de är bosatta. De territoriella församlingarna är basen för kyrkans verksamhet, och de har också ett ansvar för alla som vistas inom församlingens område. Samtidigt är den enskilde fri att delta i gudstjänst- och församlingsliv i vilken församling den vill. Genom clearingsystemet är det kostnadsfritt att välja en annan kyrka än hemkyrkan för de kyrkliga handlingarna – dop, konfirmation, vigsel och begravning.

POSK vill öka möjligheterna för dem som tillhör Svenska kyrkan att kunna engagera sig i en annan församling än hemförsamlingen genom att ge möjlighet att bli vald till förtroendeuppdrag där. POSK vill också verka för att genomföra de begränsade möjligheter till en friare församlingstillhörighet som är förenliga med Lagen om Svenska kyrkan. På sikt bör den enskilde få större möjligheter att påverka sin församlingstillhörighet utifrån sitt kyrkliga engagemang.

1 kommentar:

Mats Rimborg sa...

Den som är kyrkotillhörig är alltid medlem i Svenska kyrkan som helhet. Församlingen omfattar sedan de personer som tillhör Svenska kyrkan och är bosatta inom församlingens område. Så frågan vilken församling du är ifrån är enkel att svara på utifrån definitionen av ordet församling i Lagen om Svenska kyrkan och Kyrkoordningen; det är den församling inom vars gränser du är folkbokförd.

Om man bortser från ordets organisatoriska innebörd och istället menar i vilken kristen gemenskap man är delaktig så bestäms det enklast av i vilken kyrkobyggnad denna samlas. Eftersom många (och allt fler) församlingar består av olika distrikt med egna kyrkor så får den frågan ofta ett annat svar, även om det är den kyrka man bor närmast.

Den dystra sanningen är väl att många medlemmar i Svenska kyrkan inte tillhör någon församling alls i denna djupare mening av ordet, och i varje fall i städerna har många inte heller någon aning om vilken församling de tillhör i organisatorisk mening. För de flesta är detta därför inte något problem, och att göra det till en stor valfråga kommer att bli svårt även om det finns tydliga skiljelinjer i synen på församlingstillhörighet mellan nomineringsgrupperna. Risken finns också att dessa människor skulle stötas bort av en debatt som de inte tycker angår dem, och säga sig att "jag är ju bara en sådan som är medlem på grund av bostadsort" vilket kommer att leda till ett ökat antal utträden. Ett mer heltäckande svar på din inledande fråga är annars att du bor i X församling och brukar fira gudstjänst i Y kyrka. Enklare än så går det knappast att uttrycka det.

Man kan hoppas att strukturutredningen är tillräckligt djärv för att våga föreslå att ordet församling i framtiden ska användas om de kristnas gemenskap kring en kyrka och att den organisatoriska nivån ska kallas något annat, till exempel pastorat. Vilka rättigheter och skyldigheter som ska förknippas med den enskildes församlings- respektive pastoratstillhörighet blir sedan en fråga som är viktig att reda ut när de inte sammanfaller. Var ska man rösta, var är man valbar och vart ska ens kyrkoavgift gå, till exempel? Vi måste också se till så att Svenska kyrkan även i fortsättningen tar ansvar för hela landet och undvika att dess församlingar blir trångsynta åsiktsgemenskaper där bara likatänkande får plats och där interna konflikter leder till församlingsbyte eller hot om detta.