30 dec. 2009

Vi måste fira gudstjänster!

Jag läser idag Dag Sandahls blogg i Östran där han skriver om en församling (för mig okänd) där det finns fem kyrkor och en tätort. Enligt uppgift skall det i församlingen inte firas gudstjänst på trettonhelgen, vanlig gudstjänsttid, eftersom det skall firas en sånggudstjänst på kvällen. Enligt Dags blogg har frivilliga erbjudit sig att ta hand om en förmiddagsgudstjänst, men blivit nekade (pga konkurrensen).
Så här skriver Dag

I det som kallas församling bor det ungefär 12000 personer. De kyrkotillhöriga är 9500 ochy tätorten navet i bygden. Det finns fem kyrkor att använda om man vill och fem prästtjänster, en vakant tycks det. Nu blir det Epifania 2010, Trettondedag Jul men ingen gudstjänst i centralortens kyrka. Epifania är inte vilken dag som helst utan stor och ljus - sex ljus på altaret och dagen för missionskollekt av tradition. Men icke!

Många kommer att bli djupt besvikna, skrev min vän. Nu erbjöd sig ett mycket kvalificerat gäng att ta hand om en högmässa och detta utan ersättning. Det finns (pensionerade?) präster, organister och kyrkvaktmästare liksom alerta kyrkvärdar, förstår jag. Jo, det fick de, hette det först mn efrter en personalöverläggning - inte kyrkorådet!- blev svaret nej. För det skulle nämligen i en av landsortskyrkorna bli en sånggudstjänst på kvällen och den skulle man inte konkurrera me geom at fira högmässa. Nu mulnade min vän prosten - för just denna sånggudstjänst skulle firas på Annandag Jul just i centralortens kyrka - så dne musiken hade församlingen redan kunnat höra. Ingen annan gudstjänst än denna sångrepris på Trettondedag Jul trots at man håller sig med fem kyrkor.

MEN HALLÅ!!!! Jag blir alldeles upprörd när jag läser detta!
Jag har sagt det förut, jag säger det igen -

DET KOMMER INTE FLER MÄNNISKOR TILL KYRKAN OM VI FIRAR FÄRRE GUDSTJÄNSTER!

Detta är en av de allra viktigaste, grundläggande byggstenarna i Svenska kyrkan. Att fira gudstjänst. För i gudstjänsten får vi byggstenarna till vårt kristna liv (nu är vi tillbaka på klassisk konfirmandundervisning) de fyra B:ena Bibeln, Bönen, Brödsbrytelsen, Brödragemenskapen. (ja - givetvis kvinnor också, men det börjar ju inte på B och då funkar inte allitterationen).

I POSKs handlingsprogram står det under rubriken Levande församlingar
Kyrkans tro tar sig uttryck i en församlingsgemenskap med ett levande gudstjänstliv som centrum. Att bygga levande församlingar är kyrkans viktigaste uppgift och en gemensam kallelse till alla som tillhör kyrkan. Gudstjänsten är hela församlingens gåva och ansvar. Frivilligas ansvarstagande i gudstjänsten ska uppmuntras. Det är angeläget med ett brett utbud av gudstjänstformer för olika åldrar och livssituationer. För en kristen kyrka är tron på Jesus Kristus som vår frälsare grundläggande. Detta måste tydligt framträda så att inte evangeliet går förlorat och ersätts av enbart allmänreligiösa eller etiska frågor.

Bästa kyrkorådsmedlemmar och förtroendevalda. Kyrkoherden skall efter samråd med er besluta om gudstjänstplanen. Så här står det i Kyrkoordningen kap 17 §9

Gudstjänstplan
9 § Kyrkoherden fastställer efter samråd med församlingens kyrkoråd, präster och kyrkomusiker en plan för församlingens gudstjänster.
Vid oenighet mellan kyrkorådet och kyrkoherden om gudstjänstplanen får ärendet föras till domkapitlet för beslut.

Kyrkoherden och kyrkorådet måste alltså samråd om gudstjänstplanen I FÖRVÄG. Det är kyrkoherden som bestämmer, men kyrkorådet kan ha synpunkter. Som kan protokollföras. Det skall också samrådas om vilka gudstjänster ur handboken som får användas.

Och jag säger det igen! Fira gudstjänst! Se till att människor kan få höra Guds ord i kyrkorna, sjunga lovsånger, be böner tillsammans. Och gör det med anställda, gör det med frivilliga - det spelar ingen roll. MEN FIRA GUDSTJÄNST!!!

Inga kommentarer: